Κυβερνοεπιθέσεις σε 74 χώρες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κυβερνοεπιθέσεις σε 74 χώρες

Μάιος 14, 2017 - 04:35

Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται οι συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που παρέλυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και έχουν πλήξει τις τηλεπικοινωνίες στην Ισπανία. Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν αναφερθεί επιθέσεις σε 45.000 «στόχους», οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφέρονται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 74 χώρες ( και ο αριθμός ανεβαίνει) έχουν αναφέρει τις τελευταίες ώρες μαζικές επιθέσεις στα συστήματα κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χάκερ χρησιμοποιούν έναν ιό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσουν από τον ιδιοκτήτη του να καταβάλει λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης. Τα λύτρα ύψους 300 δολαρίων ζητώνται σε bitcoins.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, αιτία των μαζικών αυτών επιθέσεων είναι η διαρροή του malware από μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers ήδη από την περασμένη χρονιά και η αρχική «πηγή» είναι η αμερικανική NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ).

Παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα patch για την προστασία των ευπαθών συστημάτων, πολλοί υπολογιστές σε δημόσιες υπηρεσίες ή νοσοκομεία δεν είχαν πραγματοποιήσει ακόμα την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην ασφάλειά τους.

Οι χώρες που επηρεάζονται αυτήν την στιγμή από κυβερνοεπιθέσεις ξεπερνούν τις 74 και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους, επισημαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής: Τουρκία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ρωσία.

Όπως έγινε πάντως γνωστό στη συνέχεια, φαίνεται πως ο ιός με τον οποίο έχουν προσβάλλει οι χάκερ τα συστήματα αποκλείει τελείως την πρόσβαση σε αυτά και εμφανίζοντας ένα μήνυμα που ζητά «λύτρα» για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

(ΠΗΓΗ: protothema.gr)