Συμμετοχή της ΕΑΣ Αργολίδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του μοντέρνου συστήματος άρδευσης E F F I D R I

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συμμετοχή της ΕΑΣ Αργολίδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του μοντέρνου συστήματος άρδευσης E F F I D R I

Αύγουστος 03, 2012 - 20:48

Μια αρκετά μεγάλη επιτυχία αποτελεί η συμμετοχή της ΕΑΣ Αργολίδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μοντέρνου συστήματος άρδευσης EFFIDRIP (www.effidrip.eu). Τα οφέλη που θα προκύψουν αναμένεται να έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, με κυριότερους τους παραγωγούς - μέλη της ΕΑΣ Αργολίδας, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά συστήματα άρδευσης για τις καλλιέργειές τους, τα οποία μας εισάγουν σε νέα δεδομένα και στρατηγικές, ευρωπαϊκά προσανατολισμένες, σε ότι αφορά τη χρήση του νερού. Η στροφή στη χρήση των νέων τεχνολογιών, πέρα από παράγοντας για τη παραγωγή πιο ανταγωνιστικών προϊόντων, αποτελεί και πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης για μεγαλύτερη προσπάθεια ούτως ώστε να ξεπεραστεί η απογοήτευση για το μέλλον, κάτι που δυστυχώς χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου στις μέρες μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας (2012-2015) που μας εισάγει στην επόμενη γενιά αυτόματων συστημάτων διαχείρισης άρδευσης, προσανατολισμένα για εμπορική χρήση, με σκοπό μια υψηλής απόδοσης χρήση του νερού, των λιπασμάτων και της ενέργειας σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αρδευόμενες με σύστημα στάγδην.
Οι αποφάσεις για άρδευση στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν παίρνονται πια με κριτήρια καθαρά γεωργικά και μόνο. Τα τελευταία χρόνια το κόστος της άρδευσης έχει δείξει μια αυξανόμενη τάση, κατευθυνόμενο από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των συνθετικών λιπασμάτων. Επιπλέον, η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα ζητεί ένα νέο μοντέλο σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων για το νερό στη γεωργία και την εφαρμογή της αρχής της πλήρους ανάκτησης του κόστους, ενώ η τιμολόγηση του νερού να αντικατοπτρίζει πλήρως τα διαθέσιμα αποθέματά του και το περιβαλλοντικό κόστος. Η στάγδην άρδευση είναι η πιο διαδεδομένη τεχνολογία για την άρδευση καλλιεργειών και οπωροφόρων δένδρων στα οποία εφαρμόζονται υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα, και αυτό λόγω της υψηλής απόδοσής της. Δυστυχώς όμως, τα οφέλη αυτά συχνά χάνονται λόγω ανεπαρκών πρακτικών διαχείρισης που οδηγούν σε υπερβολική χρήση του εφαρμοζόμενου νερού, των λιπασμάτων και έμμεσα της ενέργειας. Το πρόγραμμα EFFIDRIP αποσκοπεί στην εξάλειψη των τεχνικών εμποδίων που εμποδίζουν αυτή την επόμενη γενιά συστημάτων άρδευσης-υδρολίπανσης, των προσανατολισμένων για εμπορική χρήση, να εδραιωθεί στην αγορά.
Παρέχοντας τα κλειδιά για την αυτοματοποίηση της συλλογής δεδομένων αγρού και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικού ελέγχου, οι κατασκευαστές του εξοπλισμού και οι φορείς παροχής υπηρεσιών θα μπορούν να επιτύχουν ταχεία ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση του συστήματος, και συγκεκριμένα: ένα νέο εργαλείο που θα επιτρέπει στους παραγωγούς φρούτων και στις αγροτικές οργανώσεις να αυξήσουν την αποδοτική χρήση του νερού, των λιπασμάτων και της ενέργειας έως και 15%, επιτυγχάνοντας έτσι μια σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, θα τους ανακουφίσει από τις συνήθεις εργασίες που απαιτούνται για μια αποτελεσματική άρδευση, κερδίζοντας έτσι χρόνο για καλύτερη ποιοτικά διοίκηση της εκμετάλλευσής τους ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει και την υιοθέτηση περισσότερο βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών. Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της αειφορίας στη γεωργία και της επιχειρηματικής δυνατότητας για εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της στροφής προς επόμενης γενιάς βιομηχανικά μοντέλα παραγωγής, τόσο ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας όσο και ο αρδευτικός, συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος, θα επωφεληθούν από το σύστημα άρδευσης ακριβείας που προτείνεται εδώ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής:
Ερευνητικά Ινστιτούτα:
CRIC (Ισπανία), IRTA (Ισπανία), Alterra Wageningen (Ολλανδία)
Οργανισμοί διαχείρισης υδάτων:
AFRE (Ισπανία), COTR (Πορτογαλία)
Οργανώσεις αγροτών:
ΕΑΣ Αργολίδας (Ελλάδα), Hubel Verde (Πορτογαλία)
Εταιρίες κατασκευής και διάθεσης συστημάτων άρδευσης:
MACRAUT (Πορτογαλία), Geomations ΑΕ (Ελλάδα), Ευάγγελος Παπανδριανός & ΣΙΑ Ο.Ε. (Ελλάδα)
Kώστας Μαντάς
02-08-2012
πηγή:dimoi-news.gr