Σταθάκης σε Ανδριανό για την νέα προθεσμία υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σταθάκης σε Ανδριανό για την νέα προθεσμία υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο

Μάρτιος 16, 2018 - 14:57

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Σταθάκης σε Ανδριανό για την ανάγκη ορισμού νέας προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν κατάφεραν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο.

Στην 3517/4-2-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη ορισμού νέας προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν κατάφεραν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης.

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν.2308/1995, όπως ισχύει, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των δικαιούχων για τα δικαιώματα επί των ακινήτων των υπό κτηματογράφηση περιοχών είναι τρεις (3) μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι (6) μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες (3) με αποφάσεις της Aρχής Κτηματολόγησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στις περιοχές που αφορά η Ερώτηση, η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 7.7.2014 και έληξε σύμφωνα με τις αποφάσεις της κτηματογραφούσας αρχής, για τους κατοίκους εσωτερικού μετά από τέσσερις (4) παρατάσεις, στις 7.1.2015. Η κτηματογραφούσα αρχή, η οποία παρακολουθεί στενά τη διαδικασία κτηματογράφησης και με διαρκή και σταθερό στόχο τη δημιουργία κτηματολογίου, εξήντλησε τις εκ του νόμου δυνατότητες παράτασης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.2308/1995 όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις τεχνικές προδιαγραφές μελετών κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου (Κεφάλαιο 6 της απόφασης ΟΚΧΕ 517/03/22.3.2011 – ΦΕΚ 710/Β/29.4.2011 όπως αντικαταστάθηκε με την 556/09/17.10.2012 ΦΕΚ 3370/Β/18.12.2012) «Η ψηφιακή βάση περιγραφικών κτηματολογικών στοιχείων του αναδόχου διορθώνεται και συμπληρώνεται με εγγραφές δικαιωμάτων και ακινήτων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πληρότητα των πρώτων εγγραφών με βάση τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των εγγράφων, τα οποία είτε συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις (π.χ. τίτλοι συνιδιοκτητών, επικαρπωτών, ψιλών κυρίων κ.λπ.), είτε συλλέγονται από τον ανάδοχο (π.χ συστάσεις διηρημένων ιδιοκτησιών), …τα στοιχεία των διοικητικών πράξεων….εφόσον προκύπτει με ασφάλεια η ταυτότητα το προσώπου του δικαιούχου». Η ανωτέρω υποχρέωση του αναδόχου παρακολουθείται μέσω ειδικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται επί των παραδοτέων των αναδόχων.

Τέλος, η κτηματογράφηση κάθε περιοχής διενεργείται στα πλαίσια μίας δημόσιας σύμβασης, η οποία υπόκειται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, εκτός του ότι αντίκειται ευθέως στο Νόμο, βλάπτει και το δημόσιο συμφέρον, καθότι η άνευ νομίμου ερείσματος παράταση εκτέλεσης από τον ανάδοχο των εργασιών της σύμβασης με συνακόλουθη επιβάρυνση του οικονομικού αντικειμένου αυτής (της σύμβασης) αντιβαίνει 2 προφανώς και στους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής αφού η σύμβαση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους”.