Η ομιλία της Ελένης Παναγιωτοπούλου στο 1ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η ομιλία της Ελένης Παναγιωτοπούλου στο 1ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ

Απρίλιος 20, 2018 - 22:59

Η ομιλία της Ελένης Παναγιωτοπούλου, μέλους του ΔΣ της ΕΝΠΕ, στο 1ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ:

Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) αποδεικνύουν σήμερα , με το κοινό συνέδριο που πραγματοποιούν για πρώτη φορά, οτι αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις των καιρών , τα μηνύματα της κοινωνίας και την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε.
Μια πραγματικότητα που ειναι γεμάτη απο καθημερινές δυσκολίες και προβλήματα , για τα οποία η κοινωνία ζητά άμεσα λύσεις.

Αντί γι αυτές όμως , εδώ και ενάμισυ χρόνο η κυβέρνηση ουσιαστικά περιπαίζει την Αυτοδιοικηση, δια του Υπ. Εσωτερικών , ο οποίος αρχικά διαλαλούσε οτι θα γκρεμίσει τον Καλλικρατη, εν συνεχεία μεθόδευσε μια δήθεν διαβούλευση για μεταρρυθμιση του Καλλικράτη , εδώ και μήνες προαναγγέλει την παρουσίαση του σχετικού νόμου , αλλάζοντας διαρκώς τις ημερομηνίες και ενδιαμέσως συνεχώς προβαίνει σε διαρροές , με μόνη κοινή συνισταμένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε κάποιο είδος απλής αναλογικής που μονο εκείνος ξέρει , αφου ούτε και στην χθεσινή του ομιλία δεν μας το ανέλυσε ...
Στην πράξη όμως , καμμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΤΑ δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα των πολιτών .
Αντιθέτως και η απλή αναλογική , έτσι οπως διαρρέεται, θα λειτουργήσει απολύτως αποσταθεροποιητικά , εάν ισχύσει , στην επόμενη θητεία των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλα και η μακρόχρονη διαιώνιση αυτής της συζήτησης αποσταθεροποιεί και την τωρινη θητεία των αιρετών . Ενω εχουμε μπει ήδη στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές και το μονο που θα έπρεπε να μας απασχολεί ειναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης των προγραμμάτων μας .

Η πραγματικότητα όμως ειναι τελείως διαφορετική .
Η πραγματικότητα κυριαρχείται απο την σκληρή , τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που έφερε η κριση , που ειναι μεν απαραίτητη για να σταθεί η χώρα , όμως ειναι και εξαιρετικά επώδυνη για τους πολίτες .
Και δεν είναι απο μόνη της ικανή να μας βγάλει από αυτήν την κρίση, η οποία όσο παρατείνεται , τόσο πιο δομική γίνεται.

Εχουμε όλοι πλέον συνειδητοποιήσει οτι το μέχρι χθες παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει αποτύχει και χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας , με στόχο την παραγωγή πλούτου. Χρειαζόμαστε άμεσα αναπτυξιακή στρατηγική βασισμένη σε νέες προτασεις , αλλαγή νοοτροπίας, υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και νέων πρακτικών.
Η αποκέντρωση του κρατους ειναι μια απο αυτές , θεμελιώδης , σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και δοκιμασμένη ως προς την αποτελεσματικότητά της στα αλλα κράτη.
Και η αποκέντρωση περνάει μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

Επί αυτού , δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα από τον κ Υπουργό.

Δεν πειράζει, ας ακούσει αυτός απο εμάς .
Διότι στην ΕΝΠΕ εχουμε προχωρήσει σε αναλυτικές προτάσεις μέσα από τα δύο τελευταία συνέδριά μας και από το ΔΣ στην κατευθυνση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης .
Και είμαστε εδώ σε αυτό το κοινό συνέδριο με τον πρώτο βαθμό , και γι αυτό έχει και τόσο μεγάλη σημασία , για να συνθέσουμε μια κοινή πρόταση , να βρούμε εναν κοινό βηματισμό σε αυτο το μεγάλο θεμα.
Τέσσεροι είναι οι μεγάλοι άξονες .
1)Πόροι και προσωπικό. Λειτουργία της ΤΑ με ψίχουλα χωρις πόρους και προσωπικό δεν γίνεται. Μεταρρύθμιση της ΤΑ χωρις εξασφάλιση των πόρων και του απαραίτητου προσωπικού δεν νοείται. Απαιτείται εκτός από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και η απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ιδίων εσόδων , που μπορουν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της σημερινής κρισης που βιώνει η χώρα , στην κατευθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης . Φόροι που εισπράττονται να αποδίδονται στην αυτοδιοικηση α και Β βαθμού. Αυτό, εκτός των άλλων , θα οδηγήσει και στην ωρίμανση του θεσμού, αφού η λογοδοσία προς στους πολίτες θα ειναι άμεση.
2)Διαφάνεια και εποπτεία . Ενα ενιαίο αυτόνομο όργανο ελέγχου, έχουμε βαρεθεί να το επαναλαμβάνουμε. Επιτάχυνση και απλοποίηση του ελέγχου και προστασία της νομιμότητας .
3)Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών . Αυτο σημαινει δυο πράγματα κυρίως : χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για όλα ( η αλλιώς ηλεκτρονική διακυβέρνηση όρο που τον ακούμε συνεχώς , που υπάρχει χρηματοδότηση γι αυτόν, αλλα δεν τον βλέπουμε...) , η οποία θα συμβάλλει και στον περιορισμό φαινομένων συναλλαγής και διαφθοράς , και δεύτερον ,απλοποίηση των διαδικασιών με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αξιολόγηση υπαλλήλων αλλά και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες. Η υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Δοικησης με μεταφορά των περισσότερων αρμοδιοτήτων στις αιρετές περιφερειες κατέχει κομβικό ρόλο σε αυτην την διαδικασία , διότι ετσι αποφεύγονται εμπλοκές και καθυστερήσεις που προκαλεί η ύπαρξη ενός ακόμη διοικητικού επιπέδου. Παράλληλα οδηγεί σε οικονομία κλίμακας , επιτρέποντας μεταφορά πόρων και προσωπικού στις Αιρετές Περιφερειες.
4) Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της ΤΑ, ιδιαιτερα του Β´ βαθμού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον Καλλικράτη.
Ο άξονας αυτός προϋποθέτει τους τρεις προηγούμενους αλλά και την υιοθέτηση νέων πρακτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων οπως η διεύρυνση των Σδιτ και η δημιουργια εθνικού αναπτυξιακού ταμείου η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και υπάρχουν πολλές προτασεις απο καλές πρακτικές των άλλων χωρών.

Κλείνοντας , θα ήθελα να πω ότι το μήνυμα που θα πρέπει να βγει απο αυτό το συνέδριο είναι, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για να γίνονται στην πλάτη της παιχνίδια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων , με κίνδυνο την πλήρη αποσταθεροποίησή της .
Και αυτό δεν είναι ένα «κλαδικό» , ένα « συνδικαλιστικό» αίτημα , αλλά αποτελεί εθνικό διακύβευμα , με τεράστια σημασία για όλη τη χώρα και το μέλλον της.