Επίσκεψη Βενιζέλου– Μανιάτη στο ΥΠΕΚΑ – Ειδική αναφορά στα πετρέλαια (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επίσκεψη Βενιζέλου– Μανιάτη στο ΥΠΕΚΑ – Ειδική αναφορά στα πετρέλαια (φωτογραφίες)

Σεπτέμβριος 25, 2012 - 21:48

φωτογραφία eurokinissi-Χρήστος Μπόνης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα ΥΠΕΚΑ Βασίλη Κεγκέρογλου επισκέφθηκαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τον υπουργό, τον καθηγητή Ευάγγελο Λιβιεράτο, για την υποδοχή και τη συζήτηση που είχαμε. Ευχαριστώ και τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Καλαφάτη και τον υφυπουργό, τον κ. Παπαγεωργίου και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Το στοίχημα της χώρας για την περίοδο αυτή, θα κριθεί στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Δίνουμε μεγάλο αγώνα για την οριστικοποίηση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων ώστε αυτά να μην λειτουργήσουν υφεσιακά και να είναι εσωτερικά δίκαια και ισορροπημένα. Αλλά η ιστορία αυτού του πακέτου θα τελειώσει. Είναι επώδυνα τα μέτρα αυτά αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι τα τελευταία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είναι πράγματι τα τελευταία.

Από κει και πέρα η αισιοδοξία, η προοπτική, το μέλλον, θα κριθεί στα ζητήματα της ανάπτυξης και εδώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ένας χώρος που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Στο να δοθούν νέες ευκαιρίες, να ανοίξουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να κινηθεί ο μηχανισμός της πραγματικής οικονομίας. Γιατί το μεγάλο θύμα της περιόδου αυτής είναι ο άνεργος. Είναι το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων. Άρα πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Το ΥΠΕΚΑ κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, επιτελικά, οριζόντια, επηρεάζει όλη τη δημόσια διοίκηση, κάθε είδους επενδυτική δραστηριότητα, δημόσια και ιδιωτική.

Τα πάντα συνδέονται με το χωροταξικό σχεδιασμό, με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, με τις χρήσεις γης. Είπαμε με τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις, με οδηγό και τη νομολογία του ΣτΕ, στην οποία πρέπει να δοθεί αμέσως απάντηση και συνέχεια, για να μην ταλανίζεται η χώρα, να μπορούν να κινηθούν μεγάλες, μεσαίες και κυρίως μικρές επενδύσεις. Επεκτάσεις, ανανεώσεις, που σημαίνουν θέσεις εργασίας, απασχόληση.

Το ίδιο συμβαίνει και με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπάρχουν απλές δραστηριότητες, που με μία δήλωση πρέπει να καλύπτονται. Υπάρχουν και πιο σύνθετες βεβαίως, όπου απαιτείται μία ολοκληρωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία ολοκληρωμένη διαδικασία αδειοδότησης.

Το ΥΠΕΚΑ όμως, έχει και πολύ συγκεκριμένα πεδία, όπου λειτουργεί επιχειρησιακά, όπως είναι η ενέργεια, όπως είναι τα απορρίμματα, όπως είναι οι αγωγοί, όπως είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Εκεί είναι το ίδιο το υπουργείο, ένας μοχλός αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Στα απορρίμματα,  όπου μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, μπορεί να συμβεί μία κοσμογονία πραγματικά. Για την ποιότητα ζωής, για την απασχόληση, για την αύξηση του ΑΕΠ.

Στην ενέργεια, όπως είπαμε,  πρέπει να ενεργοποιηθεί οπωσδήποτε η επιτροπή του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Για να φτιαχτεί το νέο μείγμα, για να μην κινούμαστε ασυντόνιστα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αναβαθμίσουμε τη ΔΕΗ και την αξία της, την οικονομική και την αναπτυξιακή, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων με μεγάλο όφελος για το δημόσιο συμφέρον, με προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του στρατηγικού ελέγχου του δημοσίου στα δίκτυα τα οποία είναι κοινωνικό αγαθό.

Στους αγωγούς χρειάζονται νέα βήματα προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα. Ο ΤΑΠ τώρα είναι η νέα προοπτική, η χώρα μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, όπου ο κ. Μανιάτης είχε κάνει πολύ σημαντική δουλειά στην προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα όχι μόνον οικονομίας και αλληλεγγύης των γενεών. Γιατί οι πόροι αυτοί χρηματοδοτήσουν την κοινωνική ασφάλιση, όπως έχουμε προτείνει, με το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Αλλά είναι και ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Άρα πρέπει να προχωρήσουμε. Και το πιο συγκεκριμένο πράγμα που πρέπει να γίνει, κάτι με το οποίο συνδέομαι και ιστορικά, ως  πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας, είναι να παραταθεί η σύμβαση για τον ΠΡΙΝΟ. Γιατί στον ΠΡΙΝΟ έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα πραγματικής άντλησης πετρελαίου, επί δεκαετίες τώρα και περιβαλλοντικής προστασίας γιατί δεν εθίγη σε τίποτε περιβαλλοντικά  μία εξαιρετική περιοχή στη Β. Ελλάδα.

Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η διοικητική αναδιοργάνωση του Υπουργείου, να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση διοικητικού κόστους που είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό τμήμα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.  Ευχαριστώ ακόμα μία φορά τον κ. Λιβιεράτο και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».