«Κενό γράμμα η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας από την κυβέρνηση»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Κενό γράμμα η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας από την κυβέρνηση»

Μάιος 16, 2018 - 22:09

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι κινητοποιούνται για τις υπερβολικά χαμηλές τιμές που δίνουν τα τυροκομεία για το γάλα τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια ηγεμονική κίνηση, ζήτησε την άμεση υποβολή παραιτήσεων όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα -του Διοικητικού Συμβουλίου των κομματικών επίλεκτων που ο ίδιος είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή- διότι με δική τους αποκλειστική ευθύνη, χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης των συμβάσεων για τα προγράμματα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε ότι, τα προγράμματα αυτά, τα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 19.10.2017 και αφορούσαν στην προώθηση της Φέτας ΠΟΠ: στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.999.861,00 € με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την ΕΕ των επιλεγμένων δράσεων και στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.469.470,00 € με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ των επιλεγμένων δράσεων. Σκοπός τους η ανάδειξη στις αγορές-στόχους της ποιότητας, της παράδοσης, της μοναδικότητας της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσουν συνειδητή επιλογή των ευρωπαίων καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές. Επίσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και των καταναλωτών για τις ιδιότητες της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ καθώς και για την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ). Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δόθηκαν επανειλημμένες παρατάσεις, τις οποίες εξασφάλισε η Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων για λογαριασμό του υπουργείου, ωστόσο «παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύναψης των συμβάσεων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Εκτελεστικό Οργανισμό, με αποτέλεσμα να μη έχει καταστεί έως σήμερα δυνατή η σύναψη των μεταξύ μας συμβάσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος Προώθησης της Φέτας Π.Ο.Π. «FetaPDO. Let’sgetreal!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, των οποίων η προθεσμία υπογραφής έληγε την 13/05/2018.

Έτσι, δίπλα στην αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα του υπουργείου, για την διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, για την πάταξη των εναρμονισμένων πρακτικών καθώς και των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος, έρχεται να προστεθεί και η απώλεια των προγραμμάτων προώθησης της Φέτας επειδή ούτε μια σύμβαση δεν είναι ικανοί να κάνουν. Ελάχιστοι στα μεγάλα, ελάχιστοι και στα μικρά. Η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας που διαλαλεί ο κ. Αποστόλου, αποδεικνύεται στην πράξη γράμμα κενό περιεχομένου. Ή όπως λένε οι αιγοπροβατοτρόφοι στις επανειλημμένες τους εκκλήσεις για προστασία της αγοράς του γάλακτός τους «όταν φύγουν, δεν θα έχουν μείνει, ούτε πρόβατα, ούτε στάνες».

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» 

Ο Βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ, καθ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανικανότητα και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα κορυφώθηκε με την ανικανότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου, να διασφαλίσει τις προθεσμίες σύναψης των συμβάσεων για τα Προγράμματα Προώθησης της φέτας ΠΟΠ.

Τα προγράμματα αφορούσαν στην προώθηση της φέτας ΠΟΠ με περίπου 7.000.000€ στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, με μέσο ποσοστό χρηματοδότησης 80% από την Ε.Ε. Στόχος τους η ανάδειξη της ποιότητας, της παράδοσης και της μοναδικότητας της φέτας ΠΟΠ, ώστε να κατακτήσει τις αγορές αυτές.

Η κυβέρνηση δεν διασφάλισε την υπογραφή των συμβάσεων στην τελική ημερομηνία της 13.05.2018. Για να κρύψει την ανικανότητά του ο αρμόδιος Υπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που ο ίδιος όμως είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή.

Ανίκανοι στα μεγάλα, ανίκανοι και στα μικρά.

Ανίκανοι να υπερασπισθούν την ελληνική φέτα ΠΟΠ που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν με ποιότητα και αξιοπιστία.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι η ελληνική κτηνοτροφία θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητά μας στο νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας μετά το μνημόνιο Τσίπρα.

Μοναδική λύση οι εκλογές τώρα για διακυβέρνηση της χώρας με βάση το προοδευτικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κτηνοτροφία, για προοπτική στους κτηνοτρόφους της Αργολίδας».