Υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΡΑΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (videos)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΡΑΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (videos)

Σεπτέμβριος 27, 2012 - 19:05

 
-Το πρώτο Ινστιτούτο Ενέργειας στη Μεσόγειο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και το πρώτο πλωτό αιολικό θαλάσσιο πάρκο
-Η Πελοπόννησος σημαντικός ενεργειακός πυλώνας στη χώρα
-Στόχος της ΡΑΕ η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και η ταυτόχρονη μεγιστοποίηση των θετικών επιδράσεων των ΑΠΕ
Η επισημοποίηση μίας ευρύτατης συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να καταστεί η περιοχή μας ενεργειακός πυλώνας στη Νότια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
Παρών και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας HEXICON με έδρα τη Στοκχόλμη που θα προσφέρει τεχνογνωσία για τη δημιουργία του πρώτου Ινστιτούτου Ενέργειας στην Μεσόγειο και του πρώτου αιολικού θαλάσσιου πάρκου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ η Πελοπόννησος έχει σημαντική θέση στις ΑΠΕ λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και λόγω της ευνοϊκής προίκας σε ενεργειακούς πόρους. Επίσης ο κ. Βασιλάκος τόνισε πως η σχέση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΡΑΕ θα είναι αμφίδρομη και δέχονται και προτάσεις αλλά και κριτική. Σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα καταλογίζουν οι "πολέμιοι" στις ΑΠΕ τόνισε πως οι ενεργειακές δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον αλλά στόχος τους και κύριο στοίχημα είναι η μείωση των επιπτώσεων αυτών με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση των θετικών...
Ανέφερε ακόμα πως για να συγκριθούν οι ΑΠΕ με άλλες ενέργειες σχετικά με το κόστος θα πρέπει να συγκριθούν με ίδια πρότυπα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση. Τέλος σημείωσε πως για να μειωθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πρέπει να υπάρχουν τα εργοστάσια παραγωγής των υλικών και η συναρμολόγηση τους στις περιοχές αυτές που εγκαθίστανται ΑΠΕ για να υπάρχει γνώση της τεχνολογίας παράλληλα με την προσφορά εργασίας.
Τατούλης:Σημαντικό γεγονός για την Περιφέρεια η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την υπογραφή του πρωτοκόλλου ανέφερε πως η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική αφού τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά και την ενεργοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τους επενδυτές. Επίσης τόνισε πως ήδη υπάρχουν επενδυτικά σχέδια ύψους 1δις ευρώ. Ανέφερε πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ινστιτούτου Ενέργειας δείχνει μια Ελλάδα που είναι δημιουργική, αισιόδοξη, που ελπίζει παρά την κρίση... Σημαντική χαρακτήρισε και την παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της HEXICON.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HEXICON που εδρεύει στην Στοκχόλμη στις δηλώσεις του επεσήμανε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το Ινστιτούτο Έρευνας και για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο, ενώ τόνισε πως μέχρι το 2015 θα έχει στηθεί η πλατφόρμα, αν και όπως είπε δεν έχουν καταλήξει ακόμα για τον χώρο που θα γίνει το πάρκο αυτό.
Ε.Τ.

Fuax_ReEYek

iHCnKhIPT7w