ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ: Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε αύξηση των χρηστών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ: Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε αύξηση των χρηστών

Ιούνιος 16, 2018 - 07:54

Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και οι επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, με δεδομένο πως σε άλλες χώρες η νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Ειδικότερα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για το σημαντικό αυτό ζήτημα οι υπεύθυνοι των δύο φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών - ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε.Καφετζόπουλος, ο πρόεδρος κ. Γ. Μπαρδάνης και ο διευθυντής κ. Β. Γκιτάκος του ΚΕΘΕΑ - παρέθεσαν στοιχεία από άλλες χώρες που δείχνουν πως η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και οι γιατροί του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς αλλά με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Μπαρδάνη, η κάνναβη αποτελεί την «πύλη» των σκληρών ναρκωτικών για πολλούς χρήστες. Μάλιστα, στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%. Επίσης, ο ειδικός υπογράμμισε πως τα στοιχεία των μελετών δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση σκευασμάτων κάνναβης από άτομα νεαρής ηλικίας οδηγεί σε ψυχωτικά επεισόδια (ποσοστό 10%).