Συνάντηση στην Περιφέρεια για την έξυπνη εξειδίκευση και την καινοτομία(video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνάντηση στην Περιφέρεια για την έξυπνη εξειδίκευση και την καινοτομία(video)

Οκτώβριος 10, 2012 - 09:54

Εν όψει της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και της προετοιμασίας που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να είναι έτοιμη να διεκδικήσει πόρους- προγράμματα και την υλοποίηση έργων  πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας μία "ενδιαφέρουσα συνάντηση" όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει προτάσεις που συμφωνούν με τις κατευθυντήριες γραμμές της 5ης προγραμματικής περιόδου και αφορούν στην έξυπνη εξειδίκευση και στην καινοτομία και προχωρούν με γοργά βήματα ώστε να είναι έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα να καταθέσουν προτάσεις συγκεκριμένες. Να σημειώσουμε πως στην επόμενη προγραμματική περίοδο το κέντρο βάρους θα δοθεί στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Εξήρε μάλιστα τη συνεργασία που υπάρχει και τη δουλειά που έχει γίνει με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας, το ΕΘΙΑΓΕ αλλά και τις επιχειρηματικές δομές, όπως είναι τα επιμελητήρια. Έτσι μέσω αυτών των συνεργασιών έχει αναπτυχθεί η τεχνογνωσία και υπάρχει υψηλό επίπεδο ωριμότητας εν όψει των απαιτήσεων της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ο κ. Τατούλης στη διάρκεια της συνάντησης χαιρέτισε,την έναρξη του προγραμματισμού για την ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας, «κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα», και υποστήριξε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά να προκύπτουν από κάτω προς τα πάνω.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε  ο κ. Τατούλης, έχει ήδη επενδύσει  στους τομείς της έρευνας και  της καινοτομίας, με τη δημιουργία του  Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έρευνας  για τα θαλάσσια πλωτά αιολικά  πάρκα και του Ινστιτούτου  Νανοτεχνολογίας συνδεδεμένο άμεσα με συγκεκριμένους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης στάθηκε  στο ζήτημα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, εξειδικευμένων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, «οι οποίοι θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για τη διαχείριση της παρούσας οικονομικής κρίσης».
ε.τ.

BtwC6owBulw