Μανιάτης σε Νάντια: «Το κόστος ρεύματος για το 2012 έχει μεταβληθεί από εξωγενείς παράγοντες»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης σε Νάντια: «Το κόστος ρεύματος για το 2012 έχει μεταβληθεί από εξωγενείς παράγοντες»

Φεβρουάριος 07, 2012 - 19:55

φωτογραφία :eurokinissi-Γιάννης Παναγόπουλος

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, στην απάντηση του σε ερώτηση της βουλευτή Μεσσηνίας κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου που κατατέθηκε στις 05/01/12 για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, επισημαίνει ότι τα τιμολόγια πώλησης Ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη χαμηλή τάση είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ., μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο κ. Μανιάτης ξεκαθαρίζει ότι τα τιμολόγια αυτά παρέμειναν σταθερά και δεν μεταβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2008, ενώ επισημαίνει ότι το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ΔΕΗ για το 2012 έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από εξωγενείς παράγοντες.
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου με την ερώτησή της είχε ζητήσει την ανάκληση των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει κίνδυνο να περιορίσει τις θέσεις εργασίας και να πλήξει τις αγροτικές δραστηριότητες και τα νοικοκυριά. Σχετικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην απάντησή του αποσαφηνίζει ότι η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζεται με α) τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, β) την απώλεια μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γ) τη σημαντικά μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, δ) τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων, ε) την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το Diesel και το μαζούτ, στ) την αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που καθορίζεται και από τους τρίτους ιδιώτες παραγωγούς και ζ) την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Σε αυτό το σημείο, ο Υφυπουργός ενημερώνει για τη δραστική μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ, η οποία στο τέλος του 2012 θα προσεγγίσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τη δαπάνη του 2009 ύψους 1.700 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Κλείνοντας την απάντησή του, ο Υφυπουργός κάνει αναφορά στα αγροτικά τιμολόγια, το ανταγωνιστικό σκέλος των οποίων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2011, ενώ επιπλέον υπήρξε μείωση της ελάχιστης μηνιαίας χρέωσης κατά 16%, από 5 σε 4,20 ευρώ.