Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «Τελέσιλλα» τίμησε τον Νίκο Γκάτσο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «Τελέσιλλα» τίμησε τον Νίκο Γκάτσο

Νοέμβριος 11, 2018 - 10:13

Χορωδιακή βραδιά  «Νίκος Γκάτσος»
Στα 12 χρόνια δράσης του Συλλόγου «Τελέσιλλα» έχουν τιμηθεί στα χορωδιακά αφιερώματα και φεστιβάλ άνθρωποι του πολιτισμού και της μουσικής. Ανδριόπουλος, Λεοντής, Σπανός, Κοκκίνης, Ελύτης, Χατζηδάκις, αδελφοί Φίνα, οι ντόπιοι καλλιτέχνες Άγγελος Παπανδριανός, Στράτος Διαμαντής, Δημήτρης Ταλαρούγκας, Δημήτρης Μπιτζής, Γιάννης Καπίρης, Βερόνικα Κωτσιοπούλου, κοσμούν τον κατάλογο των αξιόλογων προσώπων που έχει τιμήσει η «Τελέσιλλα».
Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μ. Αλέξανδρος», ο Σύλλογος αφιέρωσε την εκδήλωση σε ένα Αρκάδα ποιητή, μεταφραστή και στιχουργό, τον Νίκο Γκάτσο. Η κ. Χαρά Νίκα, αντιπρόεδρος του συλλόγου, προσέγγισε με γλαφυρό τρόπο τη ζωή  και το σπουδαίο έργο του Γκάτσου. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ότι ο ποιητής ήταν ένας αφοσιωμένος της ζωής και ενδεικτικά διάβασε χαρακτηριστικούς στίχους από το έργο του:
«Πάει ο καιρός, πάει ο καιρός που ήταν ο κόσμος δροσερός
 Και κάθ` αυγή ξεκινούσε μια πληγή για να ποτίσει όλη τη γη», έγραψε δυσαρεστημένος το 1965 ο Ν. Γκάτσος σε μια πολιτικά ρευστή περίοδο. Ο ποιητής όμως, ακολουθεί τη ζωή και την καταγράφει με τον δικό του τρόπο. Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, απαντά με τους στίχους:
«Ήρθε ο καιρός, ήρθε ο καιρός πάνου στου κόσμου την πληγή
 ήρθε ο καιρός, ήρθε ο καιρός να ξαναχτίσετε τη γη...».
Ο κ. Νίκος Τσάγκαρης πρόβαλε το ψηφιακό υλικό που συνόδευε την παρουσίαση.
Οι μικροί χορωδοί του συλλόγου με μαέστρο τον κ. Νίκο Καπετάνιο τραγούδησαν εκφραστικότατα τα τραγούδια του ποιητή και έδωσαν έναν δροσερό τόνο στη βραδιά, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τον μεγάλο αυτό άνθρωπο των γραμμάτων γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο του.
Η Μεικτή χορωδία, με μαέστρο τον κ. Γιάννη Κόντη και με συνοδό στο πιάνο τον κ. Νίκο Καπετάνιο, έντυσε την παρουσίαση με τραγούδια από όλες τις φάσεις της ζωής του Γκάτσου, φτάνοντας στην «Αθανασία».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας κ. Μπέγκος, ο Πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Σκούφης, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων, γονείς και φίλοι των μικρών και μεγάλων χορωδών.
Η Χορωδία του Συλλόγου ετοιμάζει νέο ρεπερτόριο για να λάβει μέρος στις 24 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Ξυλοκάστρου.