Με 81 ψήφους η πΓΔΜ κύρωσε τις Πρέσπες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Με 81 ψήφους η πΓΔΜ κύρωσε τις Πρέσπες

Ιανουάριος 12, 2019 - 12:13

φωτογραφία eurokinissi

Με τις ψήφους 81 βουλευτών ολοκληρώθηκε χθες και το τελευταίο βήμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ στρέφει ουσιαστικά το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα, καθώς στις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα πρέπει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως ορισμένων τυπικής και διόλου ουσιαστικής πολιτικής σημασίας βημάτων που απομένει να γίνουν στα Σκόπια. Εν ολίγοις αναμένεται κωλυσιεργία εκ μέρους του προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, η οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει τα επόμενα βήματα.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Ζάεφ και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με το BESA, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε συνομιλίες και με άλλους βουλευτές που είχαν συνεργαστεί με το αντιπολιτευόμενο VMRO. Η ψήφος ενός εξ αυτών οδήγησε, άλλωστε, στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 81 βουλευτών, δηλαδή ενός περισσότερου από τους 80 που είχαν ψηφίσει την εκκίνηση της διαδικασίας τον περασμένο Οκτώβριο.

«Εντυπωσιασμένος από το θάρρος των δύο πρωθυπουργών» Ελλάδας και πΓΔΜ δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκε με αφορμή την επίσημη τελετή έναρξης της πρώτης προεδρίας της Ρουμανίας στην ΕΕ.