Απάντηση του ΥΠΕΝ για την ρύπανση των πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απάντηση του ΥΠΕΝ για την ρύπανση των πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο

Ιανουάριος 26, 2019 - 11:08

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Γιάννης Γκιόλας: Απάντηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο στην ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Γκιόλα για την ρύπανση των πυρηνελαιουργείων στον αργολικό κόλπο.

 

Απαντήθηκε χτες από τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σωκράτη Φάμελλο η από 12-12-2018 ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα, για την λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων στον μυχό του Αργολικού κόλπου.

 Εξ αιτίας της έντονης όχλησης από τις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν από χρόνια στην περιοχή, είχε προηγηθεί από το 2016 ερώτηση που υπογραφόταν από κοινού από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα καθώς και τον βουλευτή Γιώργο Δημαρά . Η απάντηση ήταν τότε ότι υπήρχε έλεγχος σε εξέλιξη.

 Στην χθεσινή απάντηση γίνεται αναφορά στους ελέγχους που έγιναν προ διετίας και τα αποτελέσματά τους.

 Στην απάντησή του ο Υπουργός κ. Φάμελλος αναφέρει ότι για την αδειοδότηση παρόμοιων βιομηχανικών μονάδων, απαιτείται η εκπόνηση Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) με αρμόδια, για την έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και την αδειοδότηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφαση του συντονιστή της.

 Συγκεκριμένα η απάντηση κλείνει με την επισήμανση ότι, τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία διαθέτουν σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους, είναι όμως στην ευχέρεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να τους τροποποιήσει ή και να επιβάλλει πρόσθετους όρους, εφ’όσον κρίνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον.

 Διαβάστε παρακάτω την απάντηση:

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης και της (β) σχετικής Αναφοράς οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ. Γκιόλα Ιωάννη και κ. Ανδριανό Ιωάννη αντίστοιχα, σας γνωρίζουμε ότι:
Το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των πυρηνοελαιουργείων γενικά, αποτελείαντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη:
 Με το άρ. 1 παρ. 4 της ΚΥΑ 127402 (ΦΕΚ 3924/Β’/07-12-2016) «Τροποποίηση της υπ’ αρ.Φ.15/4187/266/2012 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και
Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής “Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών ∆εσμεύσεων(ΠΠ∆), κατά κλάδο δραστηριότητας στην Άδεια Εγκατάστασης – Λειτουργίας, για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3982/2011 και κατατάσσονται στην Β κατηγορία του Άρθρου 1 του Ν.4014/11” (Β’ 1275)», αντιμετωπίστηκε το μέχρι πρότινος φλέγον ζήτημα της αποκλειστικής και υποχρεωτικήςεπεξεργασίας του ελαιοπυρήνα (δύο ή τριών φάσεων) που παράγεται κατά την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία, μόνο σε πυρηνελαιουργεία, δίνοντας την εναλλακτική δυνατότητα διάθεσής του για περαιτέρω διαχείριση και σε άλλες νομίμως λειτουργούσες και κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
 Bάσει της ΥΑ ∆ΙΠΑ/οικ. 37674 (ΦΕΚ 2471/Β/10-08-2016) «Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπουργικής απόφασης 1958/2012 – Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν.4014/21.09.2011 (ΦΕΚ 2019/Α/2011) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει...» και προκειμένου να εκτιμώνται και να αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του συνόλου των πυρηνελαιουργείων, αυτά υπάγονται πλέον, ανεξαρτήτως μοριοδότησης και δυναμικότητας επεξεργασίας πρώτης ύλης, στην Υποκατηγορία Α2 (9η Ομάδα α/α 13).
Σημειώνεται ότι για τους φορείς εκμετάλλευσης των βιομηχανικών μονάδων που υπάγονται στην Υποκατηγορία Α2, προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά οι μονάδες, απαιτείται η εκπόνηση ΜελέτηςΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για τη διενέργεια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και δραστηριοτήτων της υποκατηγορίας Α2 είναι η οικεία Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση.
Επομένως, η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων για τα πυρηνελαιουργεία γίνεται με Απόφαση του Συντονιστή της. Στην περίπτωση της έγκρισης, στην Απόφαση, θα πρέπει να προβλέπονται αναλυτικά οι όροι οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τις επιχειρήσεις ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης της πολιτείας σε ένα διαχρονικό οξύ πρόβλημα και θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες όπως αναλύσαμε στην υπ ́ αρ. πρωτ. 3090/28-11-2018 απάντησή μας σε σχετική Ερώτηση Βουλής, την οποία σας κοινοποιούμε.
Αναφορικά με το ζήτημα των περιβαλλοντικών ελέγχων, σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων είναι το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΝ, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων ∆ιοικήσεων και των Περιφερειών καθώς και τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος των Περιφερειών (Ν. 4014/2011, άρθρο 20). Ως προς τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των αναφερόμενων στην Ερώτηση πυρηνελαιουργείων, σας γνωρίζουμε ότι η οικεία Περιφέρεια (κοινοποιείται το έγγραφό της) έχει διενεργήσει αυτοψίες και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη. Σημειώνεται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2016 διενήργησαν αυτοψία στα δύο πυρηνελαιουργεία και επιβλήθηκε από το ΥΠΕΝ πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ στο ένα εκ των δύο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία λάβαμε από την οικεία Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση:λόγω της θεσπισμένης με το Π.∆. 3/8-6-2018 (ΦΕΚ 396∆) Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στην περιοχή, το ζήτημα της μετεγκατάστασης των εν λόγω δραστηριοτήτων διέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 75 του Ν.3982/11 (ΦΕΚ 143Α) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 9 του αρ. 52 του Ν. 4442/16 (ΦΕΚ 230Α), σύμφωνα με την οποία η μετεγκατάστασή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 8-8-2019. τα εν λόγω δύο πυρηνελαιουργεία διαθέτουν σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους και είναι στην ευχέρεια της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης να τους τροποποιήσει ή και να επιβάλει πρόσθετους όρους εφόσον κρίνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον.
Ο ANΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ