Ιστιοπλοϊκό με 45 μετανάστες στο λιμάνι της Καλαμάτας - Συνελήφθησαν οι διακινητές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ιστιοπλοϊκό με 45 μετανάστες στο λιμάνι της Καλαμάτας - Συνελήφθησαν οι διακινητές

Αύγουστος 03, 2019 - 15:08

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα σκάφος με 45 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας. Το ιστιοπλοϊκό που επέβαιναν μεταξύ των 45 ατόμων και παιδιά ήρθε στην Καλαμάτα συνοδευόμενο με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

 

Ανακοίνωση του Λιμενικού:

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφαλείας  και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,  πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας και από περιπολικό σκάφος υπαγωγής της,  για τον εντοπισμό ύποπτου Ι/Φ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά ν. Κυθήρων.

 

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ερευνών ήταν ο εντοπισμός, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά Ακρωτηρίου Ταίναρου,  Ι/Φ σκάφους,  με σαράντα πέντε (45) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (25 άνδρες, 03 γυναίκες και 17 παιδιά).

 

Οι δύο (02) χειριστές του σκάφους, κατά τη διάρκεια του πλου προς το λιμένα Καλαμάτας αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ., μεταβάλλοντας την πορεία τους και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Στην περιοχή κατέπλευσαν περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου καθώς και ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, με την συνδρομή των οποίων το ανωτέρω Ι/Φ ακινητοποιήθηκε.

Το Ι/Φ οδηγήθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα της Καλαμάτας όπου σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών οι δύο (02) χειριστές του σκάφους φέρεται να έπεσαν στη θάλασσα, με σκοπό να αποφύγουν τη σύλληψη.

 

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό των ανωτέρω από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη, ενώ απογειώθηκε και αεροπλάνο της δύναμης FRONTEX. Επιπροσθέτως, από ξηράς διεξήχθησαν έρευνες από περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

 

Πρωινές ώρες σήμερα, οι ανωτέρω δύο (02) αλλοδαποί εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από Ι/Φ σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Κορώνης Μεσσηνίας και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στο λιμένα της Καλαμάτας.Οι εν λόγω αλλοδαποί, ηλικίας 26 και 25 ετών, συνελήφθησαν, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων.

 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο και μια πνευστή βοηθητική λέμβος με εξωλέμβια μηχανή.