Σκληραίνει η Αθήνα τη στάση της στο μεταναστευτικό - «Μάχες» στον Έβρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σκληραίνει η Αθήνα τη στάση της στο μεταναστευτικό - «Μάχες» στον Έβρο

Μάρτιος 01, 2020 - 10:59

Φωτογραφία του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη

Δήλωση του Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων, στη Νέα Βύσσα Έβρου:

«Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από  μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ».

«Μάχες» στον Έβρο

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί την απειλή του για άνοιγμα των συνόρων. Το πρωί του Σαββάτου νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε στον Έβρο, όταν περί τους 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρησαν για μία ακόμη φορά να περάσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, και οι Τούρκοι αστυνομικοί -εκτός από τους Έλληνες- έκαναν χρήση δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά.

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν πρόσφυγες πετούσαν πέτρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούσαν να τους απωθήσουν, ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που εκφράστηκε από την κυβέρνηση μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Επιπλέον τόνισε ότι ήδη ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα.

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «οργανωμένη και παράνομη επιχείρηση παραβίασης των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ακόμα, ότι 66 που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος κρατούνται και πως δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ.

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times, και το αναδημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», Τούρκοι αξιωματούχοι βοηθούν τους πρόσφυγες να φθάσουν στα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Τοπικοί αξιωματούχοι αγόρασαν χιλιάδες εισιτήρια για τους πρόσφυγες, τους βοήθησαν να επιβιβαστούν σε ολοκαίνουργια Mercedes-Benz λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα. Η μίνι έξοδος καταγράφηκε βήμα-βήμα από τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με σκηνές από τα παράλια με δεκάδες οικογένειες βιαστικά να μπαίνουν σε βάρκες για τα ελληνικά νησιά- σκηνές που θύμιζαν την κρίση του 2015, η οποία κατέληξε στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν σκόπιμες ενέργειες εκ μέρους του Ερντογάν», σχολιάζουν στο ρεπορτάζ τους οι Matina Stevis-Gridneff και Patrick Kingsley, «μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την απελπισία των προσφύγων και την ξενοφοβία  της Ευρώπης. Αυτή ήταν η ένατη φορά που ο Ερντογάν υπόσχεται να στείλει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη. Αν πρόκειται απλώς για απειλή ή για πυροδότηση μιας νέας κρίσης, αναμένεται να αποδειχθεί. Ωστόσο οι ενέργειες του δείχνουν ότι αυτές οι απειλές είναι οι πλέον αξιόπιστες μέχρι τώρα».

Όλη την ημέρα, η κυβέρνηση του έστελνε πρόσφυγες και μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα, δωρεάν. Στη διάρκεια της νύχτας, οι μετανάστες ενημερώθηκαν να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της αρμόδιας μεταναστευτικής αρχής στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας. Και στη διάρκεια της ημέρας, οι αξιωματούχοι βοήθησαν περισσότερους από 600 μετανάστες να επιβιβαστούν σε τουλάχιστον 12 λεωφορεία που κατευθύνθηκαν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, περίπου 240 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Τα λεωφορεία τα προμήθευσαν οι τοπικοί δήμοι, σύμφωνα με τρεις οδηγούς που μίλησαν ανωνύμως στους NYT. Και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τηρήσουν την τάξη, όσο οι οικογένειες επιβιβάζονταν στα οχήματα με τις βαλίτσες τους, τα σακίδια και τα καροτσάκια των παιδιών. Άλλοι 3.000 περίπου έφυγαν με τον ίδιο τρόπο από άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με ορισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στα σύνορα. Οι περιορισμοί που ίσχυαν για την εσωτερική μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων φαίνεται ότι είχαν ανασταλεί προσωρινά, καθώς επετράπη σε οδηγούς ταξί και ιδιωτικών οχημάτων να μεταφέρουν Σύρους και άλλους ξένους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών αρχών.