Αχ, Ευρώπη, εσύ μας μάρανες!..

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αχ, Ευρώπη, εσύ μας μάρανες!..

Μάρτιος 27, 2020 - 15:12

Η επτάωρη τηλεδιάσκεψη χθες με τους ηγέτες της ΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση εννέα κρατών-μελών, ανάμεσά τους και της δικής μας, για την έκδοση ομολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού, κατέληξε σε ένα μεγάλο «όχι» από τη Γερμανία και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Με την Ιταλία να έχει «γονατίσει», με την Ισπανία να έχει ξεπεράσει σε θανάτους την Κίνα, και με τη χώρα μας να κρατιέται όρθια -αξιοθαύμαστα!- από τα δόντια ενός υποστελεχωμένου ΕΣΥ στο οποίο όλο και προσλαμβάνονται γιατροί που δεν έχουμε δει ακόμα, ασυγκίνητος παραμένει ο ευρωπαϊκός Βορράς και κυρίως η Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων. Ακόμα και σήμερα, που η Ευρώπη, θρηνεί χιλιάδες ψυχές οι οποίες χάθηκαν επειδή βρέθηκαν αντιμέτωπες όχι με έναν ιό, αλλά με λειψά, με εγκληματικά υποστελεχωμένα και ξεδοντιασμένα δημόσια συστήματα υγείας.

Δημόσια συστήματα τα οποία οι κυβερνήσεις υποβιβάζουν, καταρρακώνουν, χρηματοδοτούν με ψίχουλα, προκειμένου δημόσιες επενδύσεις να ξεπουληθούν και να γίνουν «επενδύσεις» κερδοφόρες (για τα κόμματα και τους εντολοδόχους τους) στην ιδιωτική υγεία.

Η αλήθεια είναι γυμνή και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Ελπίζω όλοι να έχουμε κατανοήσει πλέον ότι αν τα νοσοκομεία μας ήταν ιδιωτικά θα ψοφάγαμε σαν τις μύγες στον δρόμο...

Η οικονομική κρίση, δεκαετής για την πατρίδα μας, η αντιμετώπιση της χώρας μας από τη Γερμανία και τους δικούς της, δεν αφήνει περιθώρια για να πιστέψει ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πολίτης ότι θα σκύψει η ΕΕ (βλέπε Γερμανία) επάνω στις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει στις ζωές των πολιτών η πανδημία.

Η μεταναστευτική κρίση, που εντέχνως και με ευθύνη της Γερμανίας -και προσωπικά της Μέρκελ, κατ' εντολή βεβαίως των κεφαλαίων που την στηρίζουν- επωμίστηκαν οι χώρες του Νότου και κυρίως η Ελλάδα, είναι ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η ΕΕ δουλεύει για τις μηχανές πίσω από αυτήν.

Οι εννέα χώρες που υποστήριξαν την πρόταση έκδοσης ευρω-ομολόγου, εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό!

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το... θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Οι συνέπειες της περιόδου μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, απορρίπτοντας το κείμενο συμπερασμάτων που «σέρβιραν» η Γερμανία και η Ολλανδία απέναντι στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των χωρών που πλήττονται από την πανδημία.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση των 3 εκατομμυρίων ανέργων μέσα σε λίγες ημέρες, ρίχνουν στην οικονομία τους 2 τρισ. δολάρια. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η ΕΕ υιοθετεί ένα τεχνικό κείμενο και έξω από την πόρτα.

Κολοκύθια με τη ρίγανη, λοιπόν.

Το 2008 ο Νικολά Σαρκοζί είχε προτείνει η δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης. Η Ένωση αυτή θα αποτελούνταν μόνο από τα κράτη τα οποία βρέχονται από τη Μεσόγειο (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβενία και τα κράτη της Βόρειας Αφρικής). Η Γερμανία τότε επέμεινε, φανερά δυσαρεστημένη, επειδή δεν θα ανήκε σε αυτή τη συμμαχία, να μην πραγματοποιηθεί αυτή η ένωση κρατών -πράγμα που πέτυχε- και να δημιουργηθεί τελικά αυτό το αναιμικό πράγμα που λέγεται Ένωση για τη Μεσόγειο με συμμετοχή όλης της ΕΕ. Δεν μου αρέσει το «τι θα γινόταν αν...», εν προκειμένω αν η Μεσογειακή Ένωση είχε δημιουργηθεί, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ΕΕ: μια ισορροπία ανάμεσα στους ισχυρούς.

Γαλανιάδη Εύα