Απολιγνιτοποίηση με άδειες τσέπες και πολύ σανό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απολιγνιτοποίηση με άδειες τσέπες και πολύ σανό

Ιούλιος 21, 2020 - 22:51

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τελικά έχουμε πολύ πλάκα στην Ελλάδα και αν δεν είχαμε να κάνουμε με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τον ξαφνικό θάνατο της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας, θα μπορούσαμε να γελάμε με όσα διαδραματίζονται.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες με βασικότερο επιχείρημα να πάρει περισσότερα χρήματα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες επειδή το Ελληνικό σχέδιο είναι πιο τολμηρό.

Η χθεσινή συμφωνία των 27 χωρών της Ευρωζώνης προβλέπει μεγάλες περικοπές στα ποσά πολλών χρηματοδοτήσεων , με βασικότερο αυτό της απολιγνιτοποίησης, την οποία επρόκειτο να χρηματοδοτήσει το Just Transition Fund (JTF).

Σύμφωνα με την πρόταση τα χρήματα που θα πάρει το JTF από το Ταμείο Ανάκαμψης περιορίζονται κατά 20 δισ ευρώ. Μειώνονται δηλαδή από τα 30 δισ ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν σε μόλις 10 δισ ευρώ για όλες τις εξαρτώμενες από τον άνθρακα ευρωπαϊκές χώρες. 

Είναι τόσο μεγάλο το δούλεμα και ο σανός που έχουμε φάει, που είδαμε να ξεκινάει η προσπάθεια της Κυβέρνησης να σώσει η Ελλάδα τον πλανήτη με ποσό 295 εκατ ευρώ, πριν λίγες μέρες το ποσό αυτό να αυξάνεται στα 1,7 δις ευρώ και χθες το βράδυ να καταλήγει τελικά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Μιλάμε για το δούλεμα και το κόλπο του αιώνα!

Και είναι πλέον απόλυτα βέβαιο ότι έχουν ήδη κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες, έχουν ήδη καταστρέψει τις τοπικές κοινωνίες και όλα τους τα σχέδια και τα μαστερπλαν θα μείνουν σχέδια επί χάρτου , αφού τα χρήματα δεν υπάρχουν! Θυμόμαστε όλοι ότι οι αρχικές εξαγγελίες έλεγαν ότι τον Ιούνιο του 2020 θα είναι έτοιμα τα μαστερπλαν, τώρα τα περιμένουμε για διαβούλευση μετά τον Σεπτέμβριο. Μετά τις χθεσινές μειώσεις των πόρων, είναι σίγουρο ότι θα αργήσουν και άλλο.

Τώρα θα αρχίσει ένας νέος αγώνας δρόμου και υποσχέσεων για να βρεθούν κεφάλαια από άλλες πηγές, όμως είναι σαφέστατο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε όσα σχεδιάζει και αποφασίζει η Κυβέρνηση και με τις πράξεις της καταδικάζει τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

kafeneio-megalopolis.gr