Ένα «έγκλημα» διαρκείας και εκ προμελέτης εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο «Κιβέρι-Άστρος-Λεωνίδιο»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ένα «έγκλημα» διαρκείας και εκ προμελέτης εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο «Κιβέρι-Άστρος-Λεωνίδιο»

Αύγουστος 26, 2020 - 20:11

«Έγκλημα διαρκείας και εκ προμελέτης, με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς».  (Εφημερίδα «Κυνουρία»- Νοέμβριος 2007)

Ένα «έγκλημα» διαρκείας και εκ προμελέτης εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες  στο επαρχιακό οδικό δίκτυο  «Κιβέρι- Άστρος – Λεωνίδιο»

Αδιάψευστοι μάρτυρες τα εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα και τα εκατοντάδες προσκυνητάρια, που στοιχειώνουν το δρόμο αυτό (ο Θεός να τον κάνει δρόμο).

«Εγκλήματα» και όχι ατυχήματα, αφού το ατύχημα εμπεριέχει το απρόοπτο, το απρόβλεπτο και το ατυχές, ενώ εδώ κυριαρχεί το επαναλαμβανόμενο και οι αρνητικές συνθήκες που  διαμορφώνουν και  καθορίζουν την τραγική πραγματικότητα.

«Εκ προμελέτης» γιατί υπάρχουν «φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί».

Φυσικός αυτουργός είναι η πολιτεία και οι αρμόδιοι θεσμοθετημένοι της φορείς.

Ηθικός αυτουργός χαρακτηρίζεται ο λαός της Κυνουρίας, ο οποίος με την  ανοχή και την αδιαφορία του συντελεί στη διαιώνιση του προβλήματος.

 Η θλιβερή πραγματικότητα

Κι αν κάποιος θεωρεί υπερβολικά και «τραβηγμένα» τα ανωτέρω, είναι οι αριθμοί και τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

·                    Κιβέρι – Άστρος, 20 χιλιόμετρα, 38 προσκυνητάρια

·                    Άστρος – Τυρός, 30 Χιλιόμετρα, 52 προσκυνητάρια

·                    Τυρός – Λεωνίδιο, 20 Χιλιόμετρα, 41 προσκυνητάρια.

Στα 70 χιλιόμετρα, από το Κιβέρι έως το Λεωνίδιο μετρήσαμε 131 προσκυνητάρια, ενώ είναι σίγουρο πως ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος, αφού πολλά δεν τα βλέπουμε, κρυμμένα μέσα στη βλάστηση και γκρεμισμένα ενδεχομένως κάτω από τους μαντρότοιχους, που περιβάλλουν σήμερα τις μεζονέτες, οι οποίες σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν παραπλεύρως του δρόμου.

Μόνο τη διετία 2005-2006 έχουν λάβει χώρα στην επαρχιακή οδό Κιβερίου- Άστρους – Λεωνιδίου 33 τροχαία ατυχήματα από τα οποία τα τέσσερα (4) ήταν θανατηφόρα.

Για το 2007 μετράμε ήδη 12 ατυχήματα.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, αν λάβουμε υπόψη μας πως αρκετοί από τους τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους και δε συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Τα αίτια 

Ας αναζητήσουν οι υπεύθυνοι φορείς τα αίτια αυτής της τραγωδίας.

Εμείς απλώς θα θέλαμε να επισημάνουμε την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, την έλλειψη προστατευτικών μπαρών σε πολλά και επικίνδυνα σημεία, τη στενότητα του δρόμου, τις επικίνδυνες στροφές, το άσχημο οδόστρωμα με τις πολλές λακκούβες, τη μη επαρκή σήμανση και τη διέλευση του δρόμου μέσα από πολλές κατοικημένες περιοχές.

Να παρατηρήσουμε επίσης πως στα 70 χιλιόμετρα του δρόμου ο οδηγός σε ένα ή δύο μόνο σημεία έχει τη δυνατότητα να κάνει «ασφαλή» προσπέραση σε προπορευόμενο όχημα και πως αν θελήσει να τηρήσει τον Κ.Ο.Κ, καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, χρειάζεται τουλάχιστον  2 ώρες  για να διανύσει την απόσταση.

Οι προτάσεις μας.  

Σε μια περίοδο όπου η Κυνουρία αναζητά τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό και την αξιοποίηση της πλούσιας και πολυσύνθετης δυναμικής της, το οδικό της δίκτυο αποτελεί τροχοπέδη στο μέλλον και την προοπτική της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κυνουρίας και η Νομαρχία Αρκαδίας οφείλουν να συνεργαστούν, να αναδείξουν και να απαιτήσουν την άμεση λύση του προβλήματος.

Ο λαός της Κυνουρίας δεν μπορεί   πλέον να αποκοιμιέται  με  τις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν λύσει θεωρητικά  πολλές φορές το πρόβλημα.

Κουραστήκαμε να ακούμε για μελέτες οι οποίες εκπονούνται και ποτέ δεν υλοποιούνται. Για έργα που θεωρητικά εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και στην πραγματικότητα αγνοούνται.

Ήρθε η ώρα ο λαός της Κυνουρίας να εγκαταλείψει την επαιτεία  και να απαιτήσει δυναμικά την επίλυση του προβλήματος.

Προς τους Βουλευτές Αρκαδίας.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας  και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες και αποκλειστικά δικές τους, αλλά δεν είναι και άμοιροι ευθυνών οι βουλευτές Αρκαδίας, οι οποίοι αν και κατείχαν πολλές φορές καίριες και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, δεν κατόρθωσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Κύριε Τατούλη, κύριε Λυκουρέντζο, κύριε Ρέππα, ο λαός της Κυνουρίας σας τίμησε επανειλημμένα με την ψήφο του. 

Φροντίστε σήμερα να τον τιμήσετε και εσείς, δίνοντας λύση στο «ημιπέταλο του Αργολικού κόλπου» , μπροστά στο οποίο ωχριά το «πέταλο του Μαλλιακού κόλπου».

Αύριο θα είναι πολύ αργά έστω και μια ελάχιστη βελτίωση της επαρχιακής οδού  «Κιβέρι – Άστρος – Λεωνίδιο», αφού η άναρχη οικοδομική έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, παραπλεύρως του δρόμου, καθιστά αδύνατη ήδη σε πολλά σημεία την οποιαδήποτε εργασία.

Νίκος Πολυμενάκος