Εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821: Ο σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821: Ο σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου

Αύγουστος 29, 2020 - 21:15

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την Τρίτη 25 Αυγούστου, την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πελοπόννησος Α.Ε. με αντικείμενο την υλοποίηση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Το συνολικό κόστος υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 619.000 ευρώ. Οι πόροι θα προέρχονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία θα διαθέσει 615.000 ευρώ και από την Πελοπόννησος ΑΕ που θα διαθέσει 4.000 ευρώ.

Η προγραμματική σύμβαση περιφέρειας Πελοποννήσου- ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος «200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 (1821-2021)».

Προοίμιο

Η Ελληνική Επανάσταση, ως απαρχή της εθνικής παλιγγενεσίας αποτέλεσε το φυτίλι εκείνο που πυροδότησε την αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης όπως εκείνη διαμορφώθηκε από το Συνέδριο της Βιέννης μέσω της Ιεράς Συμμαχίας. Το ειδικό βάρος της ως ιστορικού συμβάντος εντοπίζεται στον σημειολογικό της χαρακτήρα και εν πολλοίς στο γεγονός πως αποτέλεσε το εφαλτήριο για εθνικά κινήματα τα οποία κλυδώνισαν συθέμελα την Ευρώπη καθ’ όλη την διάρκεια του 19ουαιώνα. Στην διατήρηση της σπίθας του αγώνα και στην τελική ευόδωση του ύπατου στόχου της, της εθνικής ανεξαρτησίας, η Πελοπόννησος, ο περήφανος Μοριάς διαδραμάτισε αν μη τι άλλο κομβικό ρόλο ου μόνον ως πυρήνας του Αγώνα, αλλά και ως μετέπειτα στυλοβάτης του ελληνικού κράτους όπως αυτό προέκυψε το 1830. Η έναρξη της Επανάστασης, οι σημαντικότερες μάχες, οι εθνικοί ήρωες με προεξάρχοντα τον άοκνο εργάτη της Παλιγγενεσίας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τα πρώτα κάστρα που έπεσαν, η αδούλωτη Μάνη, οι Εθνοσυνελεύσεις, η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, όλα γεννήθηκαν διαδραματίστηκαν και αναπήδησαν από τα σπλάχνα του Μοριά.

Στις απαιτήσεις και στην ιστορική σημαντικότητα της επετείου αυτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να ανταποκριθεί επάξια όπως άλλωστε επιβάλλει ο ιστορικός της ρόλος και να προχωρήσει στην διοργάνωση εκδηλώσεων εμβληματικού χαρακτήρα, υψηλής αισθητικής και συμβολισμού βάζοντας το λιθαράκι της στην διαμόρφωση ενός νέου εθνικού αφηγήματος. Στην ανάγκη κυοφορίας μιας νέας Μεγάλης Ιδέας, ενός κεντρικού εθνικού προτάγματος στο οποίο βασισμένη η χώρα θα κληθεί να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις και απαιτήσεις, η Πελοπόννησος, ως μήτρα του έθνους οφείλει να συμβάλλει τα μέγιστα.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου οφείλουν να είναι πολυποίκιλες, να έχουν διάρκεια και βασισμένες στην αντικειμενική χρήση των ιστορικών πηγών και της τέχνης να ενισχύουν τον εθνικό χαρακτήρα της επετείου της Επανάστασης αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με αυτή προοπτική η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προτίθεται να υλοποιήσει ένα ευρείας φάσματος πρόγραμμα δράσεων που θα περιλαμβάνει συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις αρχειακών τεκμήριων, εκδηλώσεις, διαλέξεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλα εγχειρήματα, συμβάλλοντας στη διάχυση της ιστορικής γνώσης στο κοινό, ιδίως στη νέα γενιά, της Περιφέρειας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού έχοντας στόχο στην ενίσχυση της γνώσης, του διαλόγου, της συνεργασίας – αλληλοϋποστήριξης και ενότητας.

Η Πελοπόννησος ΑΕ - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ - στην καταστατική της πράξη περιλαμβάνει ως σκοπό και στόχο την επιστημονική και τεχνική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση δράσεων που εξυπηρετούν τους σκοπούς της

Δια της παρούσας αναπτύσσονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Πελοπόννησος ΑΕ η οποία έγκειται στη συνδρομή με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα για τις απαιτήσεις υλοποίησης του Α΄ μέρους του προγράμματος δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάσταση του 1821 (1821-2021).

Σκοπός

Οι συμβαλλόμενοι φορείς της παρούσας σύμβασης, αποφάσισαν να συμπράξουν, με σκοπό την ορθή, εμπρόθεσμη και άρτια υλοποίηση του προγράμματος, με τίτλο «200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 (1821-2021) Μέρος 1ο »

Φυσικό Αντικείμενο

Φυσικό αντικείμενο της παρούσας είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση δράσεων του 1ου μέρους του Προγράμματος για τον Εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Οι δράσεις ομαδοποιούνται σε οκτώ (8) υποέργα ως ακολούθως:

Υποέργο 1 Έναρξη Εορτασμού «200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Υποέργο 2 Παραγωγή επετειακού λογότυπου

Υποέργο 3 Συνέδρια , Ημερίδες, Διαλέξεις , Εκθέσεις

Υποέργο 4 Εκδόσεις

Υποέργο 5 Πολιτιστική Κληρονομιά

Υποέργο 6 Οδοιπορικό στην Επανάσταση του 1821

Υποέργο 7 Διαδραστικές εκδηλώσεις.

Υποέργο 8 Δημοσιότητα

Περιγραφή των Υποέργων:

Υποέργο 1 Έναρξη Εορτασμού 200 χρόνων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ) που διεξάγεται το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων. Με έμβλημα «Η Πελοπόννησος καρδιά της Επανάστασης» θα εκτεθούν :

- φωτογραφικό υλικό από ιστορικούς και μαρτυρικούς τόπους της Πελοποννήσου,

- οι πελοποννήσιοι ηγέτες του αγώνα (αρχείο φωτογραφιών)

- όπλα και καθημερινά σκεύη των αρχών του 19ου αιώνα,

- στολές του ‘21

- μουσική του ‘21

- άλλες δράσεις

Υποέργο 2 Παραγωγή επετειακού λογότυπου

Για τις ανάγκες του εορτασμού των 200 χρόνων θα χρησιμοποιηθεί επετειακό λογότυπο το οποίο ο φορέας υλοποίησης θα το αναπαράγει σε μορφές που θα του ζητείται από τον κύριο του προγράμματος (σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, αναμνηστικές πλακέτες, κλπ)

Υποέργο 3 Συνέδρια , Ημερίδες, Διαλέξεις , Εκθέσεις

Η διάσταση και οπτική της Περιφέρειας για τον εορτασμό της έναρξης της επανάστασης του 1821 απαιτούν συστηματική και σε βάθος γνώση της επανάστασης του 1821 και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν. Θεματικά συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις εικαστικού χαρακτήρα θα διεξάγονται σε τακτική βάση, σε χώρους και περιοχές που ιστορικά έχουν καταγραφεί γεγονότα καίριας σημασίας για την Επανάσταση αναδεικνύοντας μνημεία (πχ κάστρα, ανάδειξη αρχιτεκτονικής χώρων και ιδιαίτερης λειτουργίας τους, ιερές μονές, βιβλιοθήκες κλπ). Διακεκριμένοι άνθρωποι του πολιτικού βίου, των γραμμάτων και των τεχνών, από Ελλάδα και Εξωτερικό, θα αναδείξουν τη σημασία των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821, για τον κοινοβουλευτισμό, τη διπλωματία, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να μαθαίνει για τις πτυχές και τις εκφάνσεις της επανάστασης και να ενθαρρύνει με την ενεργό συμμετοχή και το διάλογο

Για την απομακρυσμένη συμμετοχή και παρακολούθηση των παρεμβάσεων που εντάσσονται στο παρόν υποέργο θα είναι δυνατή η live streaming μετάδοση και παρουσίαση τους Επίσης τα πρακτικά των παρεμβάσεων δύναται να αποτελέσουν περιεχόμενο εντύπων και εγχειριδίων για τους σκοπούς του προγράμματος.

Υποέργο 4 Εκδόσεις

Η Περιφέρεια θα υποστηρίξει μια σειρά από εκδόσεις αρχειακών τεκμηρίων με περιεχόμενο τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Πελοποννήσου κατά την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την έναρξη της επανάστασης του 1821. Θα αναζητηθούν συνεργασίες με Εφορείες, Αρχεία και Πανεπιστήμια. Οι εκδόσεις θα αξιοποιηθούν εκθεσιακά, εκπαιδευτικά μέσω δράσεων στο μαθητικό πληθυσμό σχολείων του εσωτερικού και των σχολείων ελληνικών κοινοτήτων της ομογένειας ανά την υφήλιο και θα προσφέρονται ως αναμνηστικά στις δημόσιες σχέσεις τηςμ Περιφέρειας όλο το διάστημα της επετειακής περιόδου.

Υποέργο 5 Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Περιφέρεια θα αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της Επανάστασης σε συνεργασία με Δήμους και φορείς πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στη Πελοπόννησο και με φορείς που διοργανώνουν παρόμοιες δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα από πάσης φύσεως εκδηλώσεις, εικαστικές δημιουργίες, βιωματικά εργαστήρια κλπ. Οι δράσεις αφορούν στον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων της εποχής, την καθημερινότητα τους, τη διατροφή, τα ενδύματα, τα επαγγέλματα, την τέχνη, τον τρόπο ψυχαγωγίας, τις κοινωνικές σχέσεις, τις σχέσεις των δύο φύλων κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν έως και την έναρξη της Επανάστασης του 1821 .

Υποέργο 6 Οδοιπορικό προς την Επανάσταση του 1821

Στην Πελοπόννησο κάθε τόπος και μια ιστορία της Επανάστασης με μνημεία και παραδόσεις. Το Οδοιπορικό προς την Επανάσταση περιλαμβάνει επισκέψεις στις περιοχές ιστορικού- καίριου ενδιαφέροντος στην έναρξη της επανάστασης με ταυτόχρονη γνωριμία με τις παραδόσεις που έρχονται από την εποχή του 1821 και διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Ομάδα στόχου είναι οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που θα προταθούν από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Υποέργο 7 Διάδραση και αλληλεπίδραση δράσεων.

Η Πελοπόννησος ως τόπος που αδιαμφισβήτητα σηματοδότησε την έναρξη της επανάστασης του 1821 θα φιλοξενήσει ποικίλου περιεχομένου δράσεις από φορείς που πραγματοποιούν για τον εορτασμό των 200 χρόνων. Επίσης κατά τη διάρκεια υλοποίησης της παρούσας προγραμματικής σύμβασης από την δυναμική του έργου και τη διαδραστική συμμετοχή φορέων και πολιτών στις αναφερόμενες στα προηγούμενα Υποέργα δράσεις θα προέλθουν και άλλες δράσεις.

Σε περίπτωση που κατά την υλοποίηση της παρούσας σύμβασης προκύψει ανάγκη οργάνωσης εκτάκτων δράσεων με αντίστοιχο με τη σύμβαση σκοπό, προβλέπεται η υποστήριξη των δράσεων αυτών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός από την υλοποίηση των λοιπών υποέργων που υποστηρίζονται με τη σύμβαση αυτή και πρωτίστως με την έγκρισή τους από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της παρούσας λαμβάνοντας υπόψη την συνάφεια των προτεινόμενων δράσεων με τους σκοπούς της.

Υποέργο 8 Δημοσιότητα

Για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος δράσεων καίριο ρόλο αποτελεί η δημοσιότητα αυτού και η επικοινωνία των δράσεων και της φιλοσοφίας της Περιφέρειας για τον εορτασμό των 200 χρόνων. Η δημοσιότητα των δράσεων που θα αναπτυχθούν στα προαναφερόμενα υποέργα αλλά και κάθε άλλης σχετικής δράσης θα πραγματοποιηθεί μέσω:

- δημιουργίας ιστοσελίδας

- επιμέλειας και παραγωγής έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού

- προβολής στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

- άλλων μέσων και τρόπων που θα προκύψουν ή θα προταθούν και μπορούν να συμβάλουν στη δημοσιότητα.