Ανδρέας Πουλάς: Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Σεπτέμβριος 02, 2020 - 17:05

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς μαζί με όλους τους βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση περιστατικών κατά της ζωής και σωματικής ακεραιότητας υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία μετά το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης με αιχμηρό αντικείμενο νοσηλευόμενου ασθενούς κατά νοσηλεύτριας στο Αττικό Νοσοκομείο. Στην ερώτηση οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν τη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση φαινομένων βίας κατά των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία της Χώρας μας καθώς και αύξηση του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας και τη διενέργεια των προσλήψεων για την φύλαξη των νοσοκομείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση περιστατικών κατά της ζωής και σωματικής ακεραιότητας υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία

Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης με αιχμηρό αντικείμενο νοσηλευόμενου ασθενούς κατά νοσηλεύτριας στο Αττικό Νοσοκομείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά περιστατικών βίας κατά υγειονομικών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της Χώρας μας.Από φθορές σε κτιριακές υποδομές και νοσοκομειακό εξοπλισμό καθώς και κλοπές, έως προσβολές, εξυβρίσεις λόγω και έργω, σωματικές επιθέσεις, ελαφρές ή βαριές σωματικές βλάβες και επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμα και όπλα, τα περιστατικά βίας που έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί στους χώρους των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές) γίνονται ολοένα και πιο ακραία.

Η απρόβλεπτη αυτή συνθήκη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έργο των υγειονομικών και λοιπών εργαζόμενων, πέραν των αναμφισβήτητων δυσκολίων του λειτουργήματος τους, της αναπόφευκτης ψυχικής τους επιβάρυνσης και των φιλότιμων και πολλές φορές υπεράνθρωπων προσπαθειών τους για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των ασθενών και νοσηλευόμενων.

Είναι γεγονός ότι η εκδήλωση λεκτικής, σωματικής ή ακόμα και σεξουαλικής βίας ως έκφραση του έντονου στρες και της κακής ψυχολογικής κατάστασης ασθενών και των συγγενών τους και ως αντίδραση στις συνθήκες νοσηλείας αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που έχει απασχολήσει ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εντούτοις, στην Χώρα μας  η συχνότητα  και η ένταση, με την οποία εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα προκαλεί ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία. Τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας λόγω έλλειψης κονδυλίων των νοσοκομείων (πχ. ελλιπέστατο έως καθόλου προσωπικό φύλαξης, πόρτες ανοικτές χωρίς φύλακα, έλλειψη καμερών ασφαλείας στους περιβάλλοντες χώρους) καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιριακών υποδομών τους (πχ. νοσοκομεία με πόρτες χαλασμένες, παράθυρα που δεν κλείνουν) παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξανόμενα κρούσματα βίας.Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας αποψιλώνονται διαρκώς από προσωπικό, προσλήψεις δεν γίνονται σε ικανό αριθμό ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις, ενώ η φύλαξη των χώρων των νοσοκομείων -όπου αυτή υπάρχει- είναι αριθμητικά ανεπαρκής σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Στην κατάσταση αυτή προστίθεται το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για την δημόσια υγεία επιφύλαξε 317 εκατομμύρια λιγότερα για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων μας, με αποτέλεσμα τα ποσά που δαπανούν οι διοικήσεις τους για υπηρεσίες φύλαξης να είναι οι πρώτες που έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές. 

Η χρόνια κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας και για τον λόγο αυτό εξαγγείλατε από τον Σεπτέμβριο του 2019 την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.Εντούτοις, ακόμα δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της, δίνοντας  λάθος μήνυμα στην κοινωνία και συγκεκριμένα το μήνυμα της ανοχής, της ατιμωρησίας και της αδράνειας. Την ανάγκη επίσπευσης των εκ μέρους σας πρωτοβουλιών επισημάναμε σε προηγούμενη κοινοβουλευτική μας ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2020, με αφορμή παρόμοια περιστατικά βίας που είχαν δει και τότε το φως της δημοσιότητας.

Είναι κρίσιμο λοιπόν, ιδιαίτερα στην σημερινή επιβαρυμένη συγκυρία της μάχης κατά της πανδημίας,  να δοθεί το στίγμα της αποτελεσματικής και έμπρακτης προστασίας των υγειονομικών μας από φαινόμενα ακραίων και επικίνδυνων συμπεριφορών. Είναι η ώρα να θεσπιστεί άμεσα δέσμησυγκεκριμένων μέτρων για την συνολική και οριστική -εάν είναι δυνατόν- αντιμετώπιση του προβλήματος με προτεραιότητα αφενός στην αύξηση των  μέτρων ασφάλειας των χώρους των νοσοκομείων και αφετέρου  στην αύξηση των προσλήψεων σε εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που θα απασχοληθεί αποκλειστικά στην φύλαξη των χώρων παροχής υγειονομικής φροντίδας και των εξωτερικών χώρων των νοσοκομείων και όχι σε άλλα «αλλότρια» καθήκοντα, όπως έχει καταγγελθεί κατά κόρον στο παρελθόν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αναχαίτιση φαινομένων βίας κατά των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία της Χώρας μας και πότε;

2-Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας και τη διενέργεια των προσλήψεων για την φύλαξη των νοσοκομείων μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές