ΠΕΣΥ: Συζήτηση για το μέλλον της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοπόννησου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠΕΣΥ: Συζήτηση για το μέλλον της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοπόννησου

Σεπτέμβριος 08, 2020 - 09:07

Την θέση του εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ύστερα από εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου Θανάση Πετράκου.

Ο κ. Πετράκος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στα έγγραφα "βόμβα" της Ευρωπαϊκής επιτροπής και τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων για το έργο, καλώντας την  περιφερειακή αρχή να αλλάξει πλεύση.

Έκανε λόγο για νέες παρανομίες της αναδόχου εταιρίας  που έχει αναλάβει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Συνεχίζετε να επιμένετε ότι είναι η μοναδική λύση κ. Νίκα αλλά η σύμβαση έχει προβλήματα, αλλά δεν έχετε το πολιτικό δικαίωμα να στερήσετε την Πελοπόννησο από έργα 68 εκατ. ευρώ»

Το έργο και ο φάκελος δεν μπαλώνεται, πρέπει να δείτε ότι υπάρχει το μέγιστο θέμα στη νομιμότατα, ότι η σύμβαση έληξε στις 14 Ιουλίου του 2020, έτσι πρέπει να ακυρωθεί το σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ και να προχωρήσουμε σε ένα αποκεντρωμένο σχέδιο, είπε κλείνοντας ο κ. Πετράκος.

Στην συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θα υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι τροποποιημένο , αλλά θα υποβάλει έναν καινούριο φάκελο που θα γίνει από την αρχή.

 Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έργο, θεωρώ

Το έργο θα γίνει, είναι δρομολογημένο, είπε ο κ. Τατούλης Πέτρος, σημειώνοντας ότι τα 68 εκατ. ευρώ τα εξασφάλισε ο ίδιος χωρίς να επιβαρυνθεί το ΠΕΠ της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχει πρόβλημα

Το έργο είναι το πιο φθηνό που γίνεται στη χώρα μας, η μεσοσταθμική τιμή είναι 61,70 ευρώ, ο διαγωνισμός έδωσε αυτό το αποτέλεσμα και πάνω στο δικό μας διαγωνισμό κινήθηκε όλη η χώρα.

Η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή ατύχησε με την πρόταση που έκανε με την συγκρότηση του φακέλου, γιατί εμπιστεύτηκε την πολιτική ηγεσία του ΕΣΠΑ της χώρας.

 «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της ανακύκλωσης, το οποίο είναι του ΦΟΔΣΑ και των δήμων. Είναι σίγουρο ότι η σύμβαση δεν λήγει, το έργο δεν μπορεί να σταματήσει και σίγουρα πολύ γρήγορα θα αρχίσει να υλοποιείται.

Ο κ. Δέδες είπε ότι είναι λάθος να έχουμε καθησυχαστικές απόψεις για το θέμα.

Οι κύριοι Νίκας – Τατούλης, θέλουν να μας καθησυχάσουν ότι το έργο θα γίνει.  Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί καινούρια δεδομένα. Μικρές ελλείψεις και βελτιώσεις γίνονται με τροποποίηση, εδώ μιλάμε για επαναυποβολή. Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει το – Ναι- για το έργο;

Έχω δει με τα μάτια μου ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα να μην τυγχάνουν χρηματοδότης και αυτό  πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον, είπε τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη των δεδομένων.

Ο κ. Γόντικας τοποθετήθηκε, αποδίδοντας ευθύνες για το θέμα, στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, σε όλους όσους πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Η κυρία Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η περιφέρεια δεν απάντησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να δείξουν μια μεγαλύτερη σοβαρότητα για το θέμα και αν έφτασαν εδώ που έφτασαν πρέπει οι αιρετοί και οι αυτοδιοικτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πέφτουμε στο γκρεμό και θα μας την φορέσουν την θηλιά, πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι θα κάνουμε

Ο κ. Κάτσαρης με τη σειρά του μίλησε για το θέμα, σημειώνοντας ότι εδώ και 10 χρόνια η δικαιολογία είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να βρούμε λύση για το πρόβλημα. Τόσα χρόνια σας λέμε ότι αν είχατε ξεκινήσει το 1995 τώρα θα είχαμε τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή κτλ.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ