21 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

21 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Φεβρουάριος 21, 2012 - 12:19

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO  το Νοέμβριο του 1999 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την εικοστή πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την UNESCO σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Σκοπός της σημερινής μέρας είναι να υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η προώθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας και της διάσωσης των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών. Σε μια εποχή, όπου κάποιοι συνάνθρωποί μας αναγκάζονται λόγω διαφόρων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ας μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν και τη μητρική τους γλώσσα. Η μητρική γλώσσα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και μια κοινωνία δικαίου οφείλει να το διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτου εθνικότητας ή κοινωνικής καταγωγής. Η καταδίκη της μητρικής γλώσσας είναι φαινόμενο πέρα για πέρα άδικο και δυσνόητο και οδηγεί το άτομο που τη βιώνει
σε εσωτερική αναδίπλωση και κοινωνικό αποκλεισμό.Ας θυμόμαστε όλοι ότι όσο ανεπίτρεπτη είναι η περιφρόνηση και η υποτίμηση του χρώματος του δέρματος ενός ατόμου, άλλο τόσο είναι και η υποτίμηση της μητρικής του γλώσσας.
Κ.Θ.

Tags: