Ο απολογισμός της Περιφέρειας για το 2012 στην Παιδεία- Υγεία- Απασχόληση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο απολογισμός της Περιφέρειας για το 2012 στην Παιδεία- Υγεία- Απασχόληση

Φεβρουάριος 01, 2013 - 09:38

Απολογισμός του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ανδρέα Πουλά
Στα πλαίσια του Νόμου Καλλικράτη 3852/2010 και των διατάξεων του άρθρου 185 σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων των Περιφερειακών οργάνων ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας-Παιδείας-Απασχόλησης σας παρουσιάζω τις ενέργειες που  πραγματοποιήθηκαν για το έτος 2012  ανά τομέα δράσης ως εξής.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΜΕΡΙΜΝΑΣ (έδρας) – ΑΡΘΡΟ 26 ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας ασκεί αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια το παιδί , τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες , καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού , στη διεξαγωγή των κοινωνικών ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον έλεγχο των φορέων κοινωνικής φροντίδας μέσω του θεσμού του Κοινωνικού Συμβούλου τόσο σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (κληροδοτήματα , Φιλανθρωπικοί σύλλογοι, Μ.Κ.Ο) όσο και του ιδιωτικού τομέα .
Έγιναν έλεγχοι σε όλους τους φορείς :
• Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
• Κέντρα Αποκατάστασης
• Παιδικούς Σταθμούς
• Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
• Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
• Παιδικές εξοχές
• Κλπ φορείς κοινωνικής φροντίδας
Ο έλεγχος που ασκήθηκε είναι συμβουλευτικός και αφορά
• τη νομιμότητα λειτουργίας των φορέων,
• την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και ωφελούμενων στους φορείς αυτούς.
• Στην ενημέρωση των φορέων για πιστοποίηση προκειμένου να είναι δυνητικοί δικαιούχοι  χρηματοδοτήσεων  από εθνικές και ευρωπαικές δράσεις και προγράμματα (ΕΣΠΑ , προγράμματα απευθείας χρηματοδοτήσεων από ΕΕ κλπ )
Εκπονήθηκαν προγράμματα  για δράσεις που αφορούν :
• Την ενεργοποίηση ατόμων τρίτης ηλικίας και διαγενεακή  αλληλεγγύη.
• Τη χαρτογράφηση και Διασύνδεση Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας , ενσωμάτωσης και ενίσχυσης ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
• Τις Διαφυλικές σχέσεις εφήβων στα σχολεία. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα υλοποιηθεί εντός του έτους 2013.
Επίσης από τον Απρίλιο του 2012 οργανώθηκε και λειτουργεί το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού , όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά για υποθέσεις τους.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου δραστηριοποιήθηκε στα τμήματα:
• Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας,
• Δημόσιας Υγιεινής και
• Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας
Το τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας είναι υπεύθυνο:για την εποπτεία Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας. Στα πλαίσια της εποπτεία \ς έγιναν συναντήσεις- συσκέψεις με όλους τους προέδρους τόσο σε διαδικαστικά (οι άδειες άσκησης επαγγέλματος περιήλθαν στους οικείους συλλόγους όμως τα διαγνωστικά κέντρα πάσης φύσεως και οι γνωμοδοτήσεις για ακτινολογικά μηχανήματα παρέμειναν σε επίπεδο περιφέρειας.) όσο και θέματα εφαρμογής νομοθεσίας (καταστατικά, διαχείριση ιατρικών αποβλήτων κ.α.) Για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων έγιναν δύο συσκέψεις με θέμα την εφαρμογή της διαχείρισης και την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου.
Συγχρόνως το τμήμα εφάρμοσε στα φαρμακεία την κείμενη νομοθεσία (ανάρτηση εφημεριών, τήρηση διευρυμένου ωραρίου) καθώς και μέσα απ’ την εποπτεία την τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επίσης έγινε ο έλεγχος των κλινικών και μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο τμήμα πλέον εξεδόθησαν:
315 άδειες άσκησης επαγγέλματος εκ των οποίων
121 άδειες (ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, ψυχολόγων)
127 νοσηλευτών (Π.Ε. , Τ.Ε. και βοηθών)
και οι υπόλοιπες σε άλλα υγειονομικά επαγγέλματα (φυσικοθεραπευτών, οδοντοτεχνιτών κ.α.)
Σημειώνουμε ότι γίνετε λεπτομερής καταγραφή:
όλων των διαγνωστικών κέντρων απεικονίσεων, βιολογικών υλικών, οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, οπτικών καταστημάτων, εργαστηρίων αισθητικής με αναλυτικά στοιχεία για όλο τον φέροντα εξοπλισμό (έτος κατασκευής μηχανήματος, ISO, service μηχανημάτων κ.α.)
Το τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δραστηριοποιήθηκε:
• στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών,
• στον έλεγχο του πόσιμου νερού,
• στους εμβολιασμούς (αντιφυματικός αγώνας, εμβολιασμός απόρων και ανασφαλίστων)
• στην παροχή εμβολιασμών ταξιδιωτών (ταξιδιωτική ιατρική) καθώς και
• στην εποπτεία και στοχοθέτηση των τμημάτων περιβαλλοντικής υγιεινής των διευθύνσεων των περιφερειακών ενοτήτων
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έγινε με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Περιφέρεια (πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περιοχή Πύλου από έντονη όχληση όπου με μεθοδευμένες ενέργειες καταπολεμήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Η καταπολέμηση έγινε με γνώμονα τη μελέτη που εκπόνησε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας
• Η μελέτη αποτύπωσε τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και με σύγχρονο τρόπο απέδωσε τα οικονομοτεχνικά δεδομένα καθώς και τον τρόπο παρακολούθησης (πρωτόκολλα ελέγχου, εποπτεία)
• Στο δήμο Ευρώτα τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Στα πλαίσια της επιτήρησης της ελονοσίας έγιναν συναντήσεις με τον Π.Ο.Υ. , το ECDC, το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους φορείς.
•  Γνωρίζετε ότι ήδη για το έτος 2013 έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες καθώς και η διασφάλιση των πόρων για εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος τριετίας 2013-2015 και στο τέλος Ιανουαρίου θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη διαγωνισμού.
ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ:
Στον έλεγχο του πόσιμου νερού
• εδόθησαν οδηγίες σε όλες τις ΔΕΥΑ για συχνή παρακολούθηση του νερού και ανάρτηση αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο ώστε να ενημερώνεται ο πολίτης.
• Συγχρόνως έγινε υπενθύμιση για το μείζον θέμα καταγραφής του εξασθενούς χρωμίου και προβήκαμε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιοχές αναφοράς (Λουτράκι, Ερμιόνη κ.α.)
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ :
• Όσο αναφορά τους εμβολιασμούς με εγκύκλιο του υπουργείου Η Περιφέρεια είναι ο υπεύθυνη για την εφαρμογή των προγραμμάτων τόσο του αντιφυματικού εμβολιασμού όσο και του εμβολιασμού απόρων και ανασφαλίστων για όλη την  Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Για το σκοπό αυτό συστάθηκε συντονιστικό όργανο σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων και τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, δημοτικά ιατρεία)
• ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.500 παιδιά στα δημοτικά σχολεία με BCG και το πρόγραμμα συνεχίζετε.
Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας προέβει σε σειρά εκδηλώσεων για ενημέρωση του πληθυσμού.
• Στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας έγιναν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
• Στην πρόληψη νοσημάτων έγιναν ενημερώσεις τόσο στα ΜΜΕ όσο και με έντυπο υλικό σε πλήθος αντικειμένων (μητρικός θηλασμός, οστεοπόρωση, προφύλαξη απ’ τον ήλιο, βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, φυματίωση κ.α.).
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 350 1007 292
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 280 780 221
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 350 964 282
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 200 472 169
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 400 1695 323
ΣΥΝΟΛΟ 1580
4918
1287
 
ΤΟΠΕΚΟ
Στο πλαίσιο του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού” για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 προκηρύχθηκε η δράση 3 “ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΤΟΠΕΚΟ)” της κατηγορίας παρέμβασης 1. “Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού” του ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 : “Πλήρης Ενσωμάτωση του συνόλου του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών” του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. (Σχετική είναι η αριθμ. 2.1507/οικ.4.60/23-1-2012 ανοιχτή πρόσκληση).
Το συνολικό ποσό που διατίθεται για ένταξη πράξεων στα Διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 4.520.000€. Ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε πράξης ανέρχεται στις 800.000€.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αρ. 82/6-3-2012 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε τη συμμετοχή της ως εταίρος σε έξι (6) Αναπτυξιακές Συμπράξεις που έχουν συγκροτηθεί για την εκτέλεση της Πράξης που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κατηγορίας παρέμβασης.
Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις είναι οι ακόλουθες:
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Δράση κατά της Φτώχειας” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «Ενέργεια στην εργασία» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013”, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 55.700,00€ .
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΛΑΚΩΝΙΑ” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 36.000,00€ .
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Δίκτυο για την Απασχόληση στην Ανατολική Πελοπόννησο” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 440.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 29.966,41€.
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «Τοπική πρωτοβουλία για την απασχόληση II» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013”, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 36.000,00€ .
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Θερμοκοιτίδα Απασχόλησης” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «Αρκαδικό Δίκτυο για την κοινωνική συνοχή» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 522.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 65.250,00€ .
 Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “ Περίανδρος ” έχει αναλάβει να υλοποιήσει την πράξη «Συλλογική Τοπική Δράση για την Απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ευπαθών  ομάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 550.000€. H Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με συνολικό προϋπολογισμό 57.729,92€.
Συνολικός προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 6 Α.Σ. 280.646,33€