Τέλος στο κόλπο με την ανέγερση μικρών ναών στα αυθαίρετα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τέλος στο κόλπο με την ανέγερση μικρών ναών στα αυθαίρετα

Δεκέμβριος 04, 2020 - 16:04

Το κόλπο που κάνουν πολλοί με τη δόμηση μικρών ναών και ναϊδρίων σε εκτός δόμησης περιοχές, μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου περιβάλλοντος με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Επί πολλά χρόνια, ιδιώτες έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις άνω των 500 τ.μ., στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν ως όχημα για τη δημιουργία κυρίως αυθαίρετων κατοικιών. Αφού περιέφρασαν το οικόπεδο που ήθελαν, πήγαιναν στον τοπικό μητροπολίτη της περιοχής και ζητούσαν άδεια από το τμήμα ναοδομίας για την ανέγερση «ναϊσκου» στη μνήμη ενός αγίου. ‘Έπειτα έχτιζαν το αυθαίρετό τους, παίρνοντας ρεύμα και νερό από το εκκλησάκι. Η μοναδική υποχρέωση που είχαν, ήταν να λειτουργεί μια φορά τον χρόνο κατά την εορτή του προστάτη του.

Με τη νέα διάταξη του ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση ιερών ναών ή ναϋδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0.18 της επιφανείας του γηπέδου.