Την αποπομπή του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - Τι συζητήθηκε στην συνεδρίαση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Την αποπομπή του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - Τι συζητήθηκε στην συνεδρίαση

Δεκέμβριος 08, 2020 - 18:58

Μετά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία αποφάνηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου τα μεσάνυχτα της 7 Δεκεμβρίου ύστερα από μια δίωρη συζήτηση κλήθηκε να αποφασίσει για το τι  μέλλει γεννέσθαι με τον κ. Τζεμπετζή, μέλος του ΠεΣυ επικεφαλής της παράταξης «Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο» ο οποίος στηρίχθηκε στις εκλογές από την «Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Γόντικας κατά την εισήγησή του είπε ότι  είναι πολιτικό ζήτημα να απομονωθεί η «Χρυσή Αυγή»  διαβάζοντας το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας και ζητώντας και το σώμα της Πελοποννήσου να συνταχθεί με αυτό.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα ανέφερε ότι η παράταξη της «Ελληνικής Αυγής» πρέπει να αποχωρήσει από το συμβούλιο, ζητώντας να γίνει αποπομπή της παράταξης από το συμβούλιο.

Δείτε το ψήφισμα της Κεντρικής Μακεδονίας:

Οι εννέα (9) παρατάξεις και οι 68 Περιφερειακοί Σύμβουλοί τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Α. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση της συμμετοχής της Παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και όσων εκλέχθηκαν με αυτό το συνδυασμό, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητούν από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών ν’ αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή αναστολή της παραπάνω Περιφερειακής Παράταξης και των μελών της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω του γεγονότος ότι με δηλώσεις τους και άλλα στοιχεία προκύπτει ότι αποτελούν τον “αυτοδιοικητικό βραχίονα” του ΛΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ η οποία έχει κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ως εγκληματική οργάνωση και κορυφαία στελέχη της έχουν καταδικασθεί και έχουν εγκλεισθεί στις φυλακές για ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Β. Καταγγέλλουν ομόφωνα την αποστολή, στις 19-10-2020, εξώδικης δήλωσης-πρόσκλησης διαμαρτυρίας του Νικολάου Χρυσομάλλη, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, κατά του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα δηλώνουν τη συμπαράσταση και στήριξη τους στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.
Προφανής στόχος της ανωτέρω εξωδίκου δήλωσης, που απειλεί με ποινική δίωξη και άλλες νομικές συνέπειες, είναι να εκφοβίσει τον ίδιο τον Πρόεδρο, αλλά και τις Περιφερειακές Παρατάξεις και τους Περιφερειακούς Συμβούλους που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στη συνέχεια της συμμετοχής όσων εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Ελληνικής Αυγής», στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών.

Γ. Προτείνουν τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Π.Σ, με τηλεδιάσκεψη, με θέμα την Πανδημία του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή της, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες για τη διαχείριση της κρίσης.
Οι υπογράφοντες εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., στη συνεδρίαση αυτή, να μην προσκαλέσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Ο κ. Γόντικας προσάρμοσε το ψήφισμα και το έθεσε ως ψήφισμα του ΠεΣυ Πελοποννήσου.

Ο κ. Σκατζός είπε ότι όλοι ξέρουν τι προβλέπει ο νόμος, «ο κ. Τζεμπετζής, πότε δημιούργησε πρόβλημα, είναι δημοκρατικός στην συμπεριφορά του. Πρέπει εμείς να ξέρουμε πού θα καταλογίσουμε στον συγκεκριμένο σύμβουλο ευθύνες. Στο θέμα το πολιτικό, εγώ ανήκω σε αυτόν που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή. Αλλά εδώ εμείς θα γίνουμε δικαστήριο, πώς θα πάρουμε μια συγκεκριμένη απόφαση για τον Τζεμπετζή».

Η κυρία Νικολάκου ανέφερε ότι η απόφαση πρέπει να είναι πολιτική, αλλά και δυνατή να μην πάσχει, «αυτό που άκουσα ότι ο πρόεδρος δεν θα καλεί τον εκπρόσωπο, πάσχει διοικητικά».

Η πρόταση του κ. Πετράκου – Δρούγκα είναι πιο κατατοπιστική και ρεαλιστική, να απαιτήσουμε να βγει νομοθεσία η οποία θα υποχρεώνει σε παραίτηση όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Nα αναφέρουμε ότι η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», από θέση αρχής βρισκόταν πάντα σταθερά απέναντι στην ναζιστική εγκληματική και απάνθρωπη ιδεολογία και πρακτική της Χρυσής Αυγής, γενικότερα απέναντι στον φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. 

Δείτε την πρόταση του κ. Πετράκου για το ζήτημα:

Με βάση πλέον και την επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για την συμμετοχή και διεύθυνσή της, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου,  ζητάμε: 1) Να καταδικάσουμε στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο» ως παρακλάδι της εγκληματικής«Χρυσής Αυγής»και να  ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου ότι δεν έχει θέση κανένας εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο», στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τις επιτροπές του και κάθε δραστηριότητα του. 

Συνεπώς πολιτικά αποφασίζουμε την αποπομπή του  και απαιτούμε   να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του, ο σημερινός και κάθε άλλος εκπρόσωπος του συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο».

2) Να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την παύση του ως περιφερειακού συμβούλου όπως και κάθε αναπληρωματικού του. Η διαδικασία της παύσης μπορεί και πρέπει να κινηθεί με βάση το άρθρο 237 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε στο Ν. 4555/2018 άρθρο 130. Με βάση τα ανωτέρω άρθρα είναι σαφές ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει παύση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.

Ο κ. Νίκας είπε ότι ίδιος δεν συμφωνεί να γίνει το ΠεΣυ λαϊκό δικαστήριο, που θα παίρνει αποφάσεις και θα εξουσιοδοτεί παρανόμως τον πρόεδρο να καλεί ή να μην καλεί περιφερειακούς συμβούλους.

Εγώ δεν τον γνωρίζω τον κ. Τζεμπετζή αλλά μου δίνει την εντύπωση ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου που ψηφίζει κατά την κρίση του. Δεν θεωρώ σωστό να στιγματιστούν άνθρωποι, που δεν έχουν δώσει απολύτως κανένα δικαίωμα, πού ξέρετε πού ανήκει τώρα ο σύμβουλος;

Ο κ. Τατούλης είπε ότι με τα όσα άκουσε, του δόθηκε η εντύπωση ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγ:

 

«Εμείς ως ΠεΣυ δεν δικάζουμε, ούτε καταδικάζουμε, αλλά ερχόμαστε να ενσωματώσουμε μια απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι σε μια οργάνωση η οποία έδειξε και απέδειξε και τον εξτρεμισμό της και την βιαιότητά της και την προσπάθεια της να διαρρήξει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας. Η ''Ελληνική Λύση'' δεν ήρθε ως μια ανεξάρτητη παράταξη, αλλά εκπροσωπείται από την Χρυσή Αυγή, δεν έχουμε απολύτως τίποτε με κανένα από τους ανθρώπους και δεν θέλουμε να το δικάσουμε, αλλά πρέπει να αποδεχθούμε την πολιτική αντίληψη τη Πολιτείας μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης», επεσήμανε.

Δεν πρέπει να επιστέψει το αβγό του φιδιού στην χώρα μας

Ο κ. Δέδες είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση του συμβουλίου για αυτές τις πρακτικές για την ιδεολογία και τη «Χρυσή Αυγή» που ταλάνισε την δημοκρατία.

Το δικαστήριο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το πολιτικό ζητούμενου είναι να διαμορφώσουμε μια πολιτική απόφαση, καταδικάζοντας την Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι πρέπει να καταλήξει το σώμα σε μια κοινή απόφαση.

Η κυρία Λυμπεροπούλου ανέφερε ότι απαιτείται αλληλεγγύη και ήθος για να σταματήσει ο φασισμός, «ο ναζισμός δεν έχει καμία θέση στην Ελλάδα και πουθενά αλλού και το Πεσυ να μην φοβηθεί και να καταδικάσει τον φασισμό ομόφωνα».

Ο κ. Κάτσαρης είπε ότι μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τζεμπετζής δεν έχει καταψηφίσει καμία εισήγηση της περιφερειακής αρχής και δεν θέλει να πιστέψει ότι για μια ψήφο, υπάρχει αυτό το θέμα και πάνε να κάνουμε το άσπρο μαύρο για κάποιον ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι υπερήφανο μέλος της Χρυσής Αυγής και δεν έχει κάνει δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Χρυσή Αυγή.  

Ο κ. Γιαννακούρας συμφώνησε με τα όσα δήλωσε παραπάνω ο κ. Κάτσαρης, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται κουβέντα ότι είναι εγκληματική οργάνωση.

Η κυρία Δημητρακοπούλου Τζένη ανέφερε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής τελείωσε αλλά ο χρυσαυγιτισμός δεν τελείωσε και ο φασισμός βρίσκεται συνεχώς κρυμμένος. «Περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίσουμε τον κ. Τζεμπετζή, αλλά ο φασισμός βρίσκεται παντού, πρέπει να βγάζουμε τους κουκούλες από όλους. Εμείς εδώ όλες οι παρατάξεις πρέπει να πάρουμε θέση και να καταδικάσουμε πολιτικά και θεσμικά για την αποπομπή της Χρυσής Αυγής των μελών και θαυμαστών της από τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Ο κ. Σκαντζός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαν παρασυρθεί οι άνθρωποι που είχαν πάει στην Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Τζεμπετζής δεν δημιούργησε ποτέ κανένα θέμα στο ΠεΣυ, μήπως αυτός ήταν στο 8% και την έκανε πέρα την Χρυσή Αυγή;

 

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι θα εφαρμόσει τον νόμο, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να αποβάλει με το έτσι θέλω ή με μια απόφαση κάποιον από το συμβούλιο, ή να μην καλεί μέλος του στις συνεδριάσεις.

Ο κ. Νίκας είπε ότι η παράταξή του δεν πείστηκε και ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόταση για την αποπομπή του κ. Τζεμπετζή.

Υπέρ της πρότασης του κ. Γόντικα για την αποπομπή του κ. Τζεμπετζή, όπως διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της Πελοποννήσου από όλες τις παρατάξεις, ψήφισαν 19 σύμβουλοι.

Υπέρ της πρότασης της περιφερειακής αρχής ψήφισαν 17 σύμβουλοι.

Τέλος, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση, όπως προσαρμόστηκε, του κ. Γόντικα.

Δείτε την σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Χρυσή Αυγή

Σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ενάντια στην  Χρυσή Αυγή και  τους εκπροσώπους της . Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υιοθέτησε την ομόφωνη πρόταση όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.  Έκθετος ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας και η παράταξη της Ν.Δ. στο ΠΕΣΥΠ.  Δεν ψήφισαν την απόφαση την οποία υπερψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Δεν ψήφισαν ακόμη και  τη πρόταση που ψηφίζει στην Κεντρική Μακεδονία η παράταξη της Ν.Δ., η παράταξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονάις και Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστα.  Έκθετη επίσης είναι και η παράταξη του κ. Μπουντρούκα (ΚΙΝΑΛ) που φρόντισε να απουσιάζει κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης.
Η Απόφαση είναι η εξής:
Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχιση της συμμετοχής της Παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ και όσων εκλέχθηκαν με αυτό το συνδυασμό, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητούν από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή αναστολή της παραπάνω Περιφερειακής Παράταξης και των μελών της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω του γεγονότος ότι με δηλώσεις τους και άλλα στοιχεία προκύπτει ότι αποτελούν τον “αυτοδιοικητικό βραχίονα” του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ,  η οποία έχει κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ως εγκληματική οργάνωση και κορυφαία στελέχη της έχουν καταδικασθεί και έχουν εγκλεισθεί στις φυλακές για ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Β. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  καταγγέλλει την αποστολή, στις 19-10-2020, εξώδικης δήλωσης-πρόσκλησης διαμαρτυρίας του Νικολάου Χρυσομάλλη, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, κατά του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα δηλώνει τη συμπαράσταση και στήριξη του στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.
Προφανής στόχος της ανωτέρω εξωδίκου δήλωσης, που απειλεί με ποινική δίωξη και άλλες νομικές συνέπειες, είναι να εκφοβίσει τον ίδιο τον Πρόεδρο, αλλά και τις Περιφερειακές Παρατάξεις και τους Περιφερειακούς Συμβούλους που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στη συνέχεια της συμμετοχής όσων εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Ελληνικής Αυγής», στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών".
Οι παρατάξεις:
ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ)
ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (Γ. ΔΕΔΕΣ)
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Ν. ΓΟΝΤΙΚΑΣ)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ)
ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Δ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Π. ΚΑΤΣΑΡΗΣ)