«Ομοβροντία» της αντιπολίτευσης στο ΠεΣυ για τον προϋπολογισμό 2021: Χωρίς ουσία, χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Ομοβροντία» της αντιπολίτευσης στο ΠεΣυ για τον προϋπολογισμό 2021: Χωρίς ουσία, χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες

Δεκέμβριος 21, 2020 - 20:11

Με παράκληση του προέδρου του ΠεΣυ για να τηρείται ο χρόνος από τους ομιλητές ξεκίνησε η διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Σώματος τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα την «Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού Έτους 2021 Περιφέρειας Πελοποννήσου και έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2021».

Οι χρόνοι τηρήθηκαν, και μάλιστα στο ακέραιο, αφού ο κ. Μ. Σκαντζός έκλεισε το μικρόφωνο στον κ. Πετράκο, μόλις πέρασε το εννεάλεπτο και αφού είχε προηγηθεί σχετική προειδοποίηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος έκανε την εισήγηση. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής, που εξέτασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το Παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 172.500.000 ευρώ, είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, έχει λάβει όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και είναι ισοσκελισμένος.
Ακολούθησε μια ομοβροντία εναντίον του τρόπου με τον οποίον κατατίθεται, εγκρίνεται και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Κατά τις τοποθετήσεις, η κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε:

«Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2021, ποτέ δεν έχουμε βρεθεί σε θέση να ψηφίσουμε με τόση αγωνία και αβεβαιότητα. Αυτό επέβαλε αυτός ο προϋπολογισμός να έχει διαφορετική προετοιμασία».

 

Τέτοια εισήγηση ούτε σε πολιτιστικό σύλλογο δεν θα γινόταν. Θα έπρεπε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, που δεν άκουσα σχεδόν καμία στα ερωτήματα.

 

«Η εγκύκλιος του υπουργείου ρητά αναφέρει ένα ποσό: 17,2 εκατ. ευρώ. Πόσα θα δοθούν; Δεν το ξέρει κανείς. Προϋπολογισμός με πιθανότητες είναι, και μάλιστα είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώσουμε τετραγωνάκια, που απλά είναι ισοσκελισμένος. Η περιφερειακή αρχή έπρεπε να λάβει τολμηρές αποφάσεις. Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε μόνον από την παράταξη του κ. Νίκα, και από έναν ή δύο συμβούλους της παράταξης Μπουντρούκα. Η ''Νέα Πελοπόννησος'' ψήφισε λευκό, και η περιφερειακή αρχή δεν το έλαβε υπόψη, και ενώ στην ΟΕ καταψηφίσαμε, λόγω της εικονικής πλειοψηφίας λέμε εδώ ότι έχουμε δήθεν την έγκριση. Στην εποχή της πανδημίας, που θα έπρεπε να είχαμε κωδικούς για Υγεία και Πρόνοια, δεν είχαμε τέτοια συνεργασία. Δακοκτονία: Τα λεφτά δεν φτάνουν, αλλά το υπουργείο λέει ''τόσα θα ζητήσετε''. Κάποιος άλλος ελέγχει πριν από εμάς. Αν δεν ελέγξει το Παρατηρητήριο δεν περνάει, και λέμε ότι έχουμε ξεφύγει από τα μνημόνια. Θα μπορούσαμε να κάναμε περισσότερα, αν είχαμε συνεργασία. Θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει ο προϋπολογισμός 2021 να μην είναι αντιγραφή προηγούμενων προϋπολογισμών. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ψήφιση. Ο Νόμος του κ. Θεοδωρικάκου φέρνει τις αναμορφώσεις, και οι συνάδελφοι που δεν είναι στην Οικονομική Επιτροπή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Να κάνουμε μια διαβούλευση οι εκπρόσωποι των παρατάξεων».

Ο κ. Γιώργος Δέδες είπε: «Κάθε πέρσι και καλύτερα. Έχουν εκφυλιστεί οι διαδικασίες συζήτησης από μια κατεξοχήν πολιτική συζήτηση σε μια συζήτηση ρουτίνας. Η περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι έδωσε όλο το πλαίσιο με μια τετράλεπτη εισήγηση. Η ΚΥΑ των υπουργείων δίνει την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Σήμερα, μας δίνονται μέχρι και τα κελιά στα οποία το ΠεΣυ καλείται απλά να συμπληρώσει νούμερα. Αντι-αυτοδιοικητική αντίληψη. Εκφυλίζεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στα επίπεδα της παρακμής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η αδράνεια να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν. Πού είναι η ΕΝΠΕ, που ακόμα και εθιμοτυπικά πίεζε και διαπραγματευόταν και διεκδικούσε. Σε μια κρίσιμη περίοδο, με διαρκή περιστολή πόρων, η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά λεφτά η Αυτοδιοίκηση δεν θα δει το 2021, εκτιμώ».

 

Η αυτοδιοίκηση ούτε κινείται ούτε διεκδικεί.

 

«Μπορούμε να καταλάβουμε, και είναι θεμιτό, να είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση η περιφερειακή αρχή, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν κάνει τίποτα παρά να συμπληρώνει τα κουτάκια που της έχουν βάλει. Είναι η αρχή μιας παρακμής, ενός εκφυλισμού. Διεκπεραιωτικός μηχανισμός αντί ουσιαστικός. Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος». 

Ο κ. Γιάννης Μπουντρούκας συμφώνησε ότι ο προϋπολογισμός είναι μια τυπική διαδικασία, ένα σενάριο: «Θα συμφωνήσω ότι στις αναμορφώσεις πλέον θα παίρνει απόφαση η ΟΕ με βάση τις αλχημείς του νόμου Θεοδωρικάκου. Το Παρατηρητήριο δένει τα χέρια της περιφερειακής αρχής. Λίγη διαφοροποίηση. Ακούω με ενδιαφέρον να το παλέψουμε όλοι μαζί, και ίσως μέσω της ΕΝΠΕ. Αναμένουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσε να προκύψει κάτι αν το παλεύαμε. Τα χέρια της περιφερειακής αρχής είναι δεμένα, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

Ο κ. Γόντικας λαμβάνοντας τον λόγο, είπε: «Κουβεντιάζοντας πέρυσι τον προϋπολογισμό, είπατε ότι δεν πρόκανε η περιφερειακή αρχή για να φτιάξει τον δικό της. Για να λειτουργήσει η περιφέρεια, ψηφίσατε τον προϋπολογισμό της παράταξης Τατούλη. Φέτος, τι βλέπουμε; Ότι ο προϋπολογισμός είναι μία από τα ίδια, και όχι μόνο, είναι εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Τατούλης! Θελήσατε να αλυσοδεθείτε, όντας στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Οι κυβερνήσεις παρακράτησαν πόρους, δεν τους έδωσαν στην αυτοδιοίκηση και έδωσαν αρμοδιότητες στις περιφέρειες και τους είπαν: τη μεταφορά των μαθητών που την πλήρωνε το Παιδείας, θα την πληρώνετε από τους ΚΑΔ. Για τη δακτοκτονία, που πλήρωνε το Αγροτικής Ανάπτυξης, θα τους παίρνετε από τους ΚΑΔ. Με συγχωρείτε, από την τσέπη τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Και έρχεστε και γκρινιάζετε και κόβετε τις υπερωρίες. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μελέτες, σε αμαρτωλές αναπτυξιακές. Αν προσλαμβάνονταν, θα είχαμε εκατοντάδες υπαλλήλους στις περιφέρειες. Θα μπορούσατε με τα ποσά που δίνετε στη συμπαθή τάξη των εργολάβων, να χρηματοδοτηθούν οι υπηρεσίες».

Ο κ. Πετράκος λαμβάνοντας τον λόγο, είπε: «Τραγικό και απαράδεκτο να υποβαθμίζεται το θέμα, και να συζητείται εκτάκτως πριν από άλλη συνεδρίαση. Βέβαια, σας δικαιολογώ. Μόνο το Παρατηρητήριο μπορεί να αλλάξει έναν κωδικό. Πολύ σωστά τα είπε ο κ. Δέδες, φίλος ο κ. Δέδες, φιλτέρα η αλήθεια. Το 2013 ψηφίστηκε το Παρατηρητήριο και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια; Τα διατήρησε. Προτάσεις: Να αλλάξουμε τη δακοκτονία, και να αυξήσουμε κατά 25% τον προϋπολογισμό. Μπορούμε; Στις υπηρεσίες Υγείας για τη Μεσσηνία, φέτος δίνονται 110.000 ευρώ, ενώ πέρυσι 129.000 ευρώ. Να πάμε στα περσινά; Ούτε αυτό γίνεται. Δακοκτονία στη Λακωνία, αναπτυσσόμενη, δεύτερος νομός μετά τη Μεσσηνία στην ελαιοκομία, 359.000 ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος. Μπορούμε να τα εγγράψουμε εμείς στον  προϋπολογισμό και να μας τον γυρίσουν πίσω;»

 

Έχουμε αυτόν τον τσαμπουκά; Στην ΚΕΔΕ τουλάχιστον τον κάνουν αυτόν τον τσαμπουκά. Στην ΕΝΠΕ δεν λένε τίποτα, δηλαδή αυτοδιοικητικοί θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να είναι κυβερνητικοί εκπρόσωποι;

 

«Βαθιά ταξικός και κοινωνικά άδικος ο προϋπολογισμός του 2021. 572 εκατ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία ο κρατικός προϋπολογισμός, 2 δισ. ευρώ λιγότερα για τις συντάξεις».

Η κυρία Λυμπεροπούλου υπογράμμισε: «Τα έργα - ναυαρχίδες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, είναι τα πλέον αντιπεριβαλλοντικά έργα, τα αντιπλημμυρικά, κανένας κωδικός για την προστασία της φύσης, η Περιφέρεια απλώς εγκρίνει έναν προϋπολογισμό παντελώς κενός πολιτικής. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από πέρυσι μέχρι σήμερα. Το οικολογικό σας πρόσημο το ξεχνάτε όταν πάτε στην κάλπη».

Ο κ. Κάτσαρης είπε: «Ζείτε στον καπιταλισμό, αλλά τον έχετε κάνει δουλοπαροικιακό, ραγιαδικό. Δεν υπάρχει κονδύλι για την έρευνα, τι να την κάνουμε τη συμφωνία για τη δακοκτονία όταν δεν υπάρχουν υποδομές για τους αγρότες. Προφανώς θα καταψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις ανάγκες των πολιτών και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι δεν θα τον υλοποιήσετε. Δεν αθωώνουμε ούτε τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις».