Έκκληση του Υπουργείου Υγείας αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έκκληση του Υπουργείου Υγείας αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά

Δεκέμβριος 24, 2020 - 18:36

Οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, είναι γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, στήριξης του ενός στον άλλον.

Κάνουμε έκκληση ως Υπουργείο Υγείας, αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά. Πολύ στενά οικογενειακά με πολλή-πολλή αγάπη, αλλά και πολλή-πολλή προσοχή.
Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε μία προσπάθεια, να τα καταφέρουμε και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα σε σχέση με άλλες κοινωνίες και άλλες κοινωνίες. Υπάρχει φόβος για τον ιό, υπάρχει αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, υπάρχει μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, υπάρχει μοναξιά σε πολλούς συνανθρώπους μας & ψυχική κούραση.

Ειμαστε εδώ δίπλα σας & στηρίζουμε έμπρακτα τη ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας, να προσέξουν ιδιαίτερα. Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του, τον περίγυρό του και ενδεχομένως και πολλούς άλλους συμπολίτες του.

Περνάω στο πολύ μεγάλο project, τεράστιο project του εμβολιασμού. Μια υγειονομική επιχείρηση, την Επιχείρηση «Ελευθερία», που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας.

Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα. Και θα ήθελα να σας πω, για μια ακόμη φορά, ότι και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις βλέπετε ότι το Υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του Κράτους, οι υγειονομικοί μας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, τεχνικοί, επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ως προς τα logistics, το σύνολο του Κράτους εργάζεται πυρετωδώς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω όμως να επαναλάβω και να είμαι ειλικρινής απέναντι σε όλους, ότι είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν και κάποια μικρά λάθη, θα υπάρχουν και κάποιες αστοχίες. Ότι πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να ενημερωθεί, να κλείσει ραντεβού και σταδιακά να εμβολιαστεί.

Άρα εμείς με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε, θα διορθώνουμε το ο,τιδήποτε δεν πηγαίνει καλά.

Είμαι πεπεισμένος ότι βήμα-βήμα και σταδιακά θα καταφέρουμε με έγκυρη ενημέρωση, επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια και αφού όπως βλέπετε το ένα μετά το άλλο παίρνουν σειρά για έγκριση – θυμίζω εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΑ το εμβόλιο της Pfizer.

6 Ιανουαρίου η ανάλογη αρμόδια Επιτροπή και ο ΕΜΑ θα επανασυγκληθεί για την έγκριση του εμβολίου της Moderna και παίρνουν σειρά και άλλες εταιρείες με τα εμβόλιά τους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων.

Παρακαλώ πολύ με τις οδηγίες και τις συμβουλές της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με υπομονή, με σύνεση θα περιμένουμε όλοι τη σειρά μας, θα εμβολιαστούμε, θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω.

Σήμερα, το κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου, αφορά την ψυχική Υγεία, για αυτό είναι μαζί μου και η αρμόδια Υφυπουργός, η Ζωή Ράπτη.

Ξέρω πολύ καλά, ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουμε, οι οικογένειές μας, στο σπίτι μας είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση. Είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής με υγειονομικά δύσκολες συνθήκες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι.

Υπάρχει φόβος για τον ιό, υπάρχει άγχος και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, υπάρχει στρες, μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά σε πολλούς συνανθρώπους μας, ψυχική κούραση.

Και για όλα αυτά θέλω να τονίσω ότι εμείς, η ελληνική Πολιτεία είμαστε εδώ δίπλα σας. Καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα σε σχέση με άλλες κοινωνίες και άλλες χώρες.

Είμαστε εδώ, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αυτό το θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή για την Πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας.

Και εμείς στο Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, αλλά πιστεύουμε ακριβώς ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη και αυτό κάνουμε.

Να ανακοινώσω σε αυτό το σημείο, κατόπιν συνεργασίας και συνεννόησης με την Υφυπουργό, τη διεύρυνση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων με έναν ακόμα επιστήμονα, αυτή τη φορά Καθηγητή Ψυχιατρικής, τον κύριο Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα, Διευθυντή της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, ένας από τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται επισταμένως με παγκόσμιες μελέτες που έχουν να κάνουν με το γενικό πληθυσμό, την ψυχική του υγεία, τα μεταδοτικά νοσήματα και άρα την Covid.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, θέλω να πω ότι ήδη αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, στα 58 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και επίσης, ότι επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Πριν δώσω το λόγο στην κυρία Υφυπουργό και φίλη μου Ζωή Ράπτη, να πω για μία ακόμη φορά, μια που έρχονται οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, που είναι γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, στήριξης του ενός στον άλλον και οικογενειακές γιορτές. Αν πραγματικά αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, αν πραγματικά αγαπάτε την οικογένειά σας, αν πραγματικά έχετε συναίσθηση της πολύ μεγάλης ευθύνης του να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, προσέξτε φέτος πολύ περισσότερο. Αν θέλετε και αν γίνεται, χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, προσέξτε τις συναθροίσεις στα σπίτια, μειώστε τις στο μίνιμουμ δυνατόν.

Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε μία προσπάθεια, να τα καταφέρουμε και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Βασίλης Κικίλιας