Προς παράταση το lockdown - Σταδιακό «άνοιγμα» ως τον Μάιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προς παράταση το lockdown - Σταδιακό «άνοιγμα» ως τον Μάιο

Δεκέμβριος 27, 2020 - 11:22

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν να δουν τις επιπτώσεις της όποιας χαλάρωσης εκ μέρους των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων στην αποτύπωση της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ώστε να μπορούν δύο εβδομάδες μετά την 7η Ιανουαρίου να έχουν τα συμπεράσματά τους για να προτείνουν στην κυβέρνηση τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Εν τω μεταξύ, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στη χώρα μας την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για λιανεμπόριο και μετακινήσεις φαίνεται, πάντως, ότι δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η aftodioikisi.gr, όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS.

Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου. Εκεί θα αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια καταστήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 15 Φεβρουαριού και η διαδικασία θα συνεχιστεί ανά κλάδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου με τα καταστήματα της εστιάσης να ανοίγουν τελευταία.

Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται μετά το Πάσχα που φέτος πέφτει τον Μάιο.

Όσο για τα σχολεία, η πρώτη σκέψη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, αν και οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί, και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.