Τσακώνικες συνταγές: Βασιλόπιτα με βούτυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τσακώνικες συνταγές: Βασιλόπιτα με βούτυρο

Δεκέμβριος 30, 2020 - 17:26

η συνταγή μας από το βιβλίο της Ελένης Μάνου, «Γεύσεις Τσακώνων»

Παραμονές Πρωτοχρονιάς και όπως είναι λογικό, πολλοί θέλουν μια συνταγή για μια αφράτη και νόστιμη βασιλόπιτα, που θα αρέσει σε όλους εγγυημένα.

Οι νοικοκυρές την προετοιμάζουν και ένα και δύο 24ωρα πριν για να είναι έτοιμη εγκαίρως

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Βασοκολιούρα με βούκιουρε

3 κιά άλητε, 1 κιλέ ζάχαζη, 750 γρ. βούκιουρε

1 κουκί γά ζαχαρουτέ, 15 αβουγά, λιγάτσι άτσι

βανίλια τσαί μαστίχα (3 μυσ̌ίζα) κοπανιστά

γλυκάνισε, σουσάνι, νύγδα λεκαζιστά

Έμε κ̔αράχουντε από το φούρνε τα γειτον̇ία μαγιά για τσ̌ία κιά άλητε. Έμε βάντε τα μαγιά με λιγάτσι άλητε απονούρα με ύο σ̌ονιστέ αφρά τσαι έμε ποίντε ένα προζυμάτσι. Θα ν̑’ αφήομε όα τα νιούτ̔α να φουσκούει. Συνταχούλια θα τ̔άμε να ζυμούμε του βασοκολιούρε.

Σε νία βαθία σκουτέα έμε ντίντε το βούκιουρε με τα ζάχαζη κά. Αράδα έμε ξεζίχουντε τα αβουγά, το γά(σ̌ονιστε αλλά όν̇ι λεχουτέ), το άτσι, τα νυρωδιχά τσαί το προζύνι. Το μυστούρι ένι το καλέ ντούμα. Απέ έμε αζίκ̔ουντε άλητε τσ’ έμε ζυμούντε.

Για να μη κ̔οάει α ζύνη του χέρε νάμου έμε αλείφουντε του χέρε με βούκιουρε. Έμε βάντε τα ζύνη σε ταβάδε, έμε μπέχουντε με καθαρά μπόλια τσαί από τάνου ένα χράμι. Έμε αφήντε δίπα σε σ̌όμαση να τ̔άει το ζυμάζι. Θα αφήομε να φουσκούει κα για να ναϊθεί αφράτα α κίτ̔α νάμου. Έμε αλείφουντε τα βασοκολιούρα με αβουγό τσαί έμε πουνίζουντέ νι με σουσάνι τσαί νύγδα, έμε γράφουντε τα χρονία τσαί γιούρε γιούρε έμε ποίντε καϊδούλια τσαί λαλούιδια. Έμε φταίντε για νία ούρα σε φούρνε σιγανέ (160-180ο C).

Θα φκιάσετε 2 βασοκολιούρε ατσ̌οί (ταψί 38 εκ.) τσαί νία μιτσά (ταψί 24 εκ.)

Άλλοι γουναίτσε μ’ επέκαϊ ότσι είνι βάντε μονάχα μαστίχα τσαί φρούα από πορτοκάλι τσαί μανταρίνι, άλλοι ούνι βάντε γλυκάνισε τσαί είνι βάντε μαχλέπι, εμού έτ̔ε μπορούντε να βάλετε ό, τσι έτ̔ε αγαπούντε.

Άν έτ̔ε έχουντε προζύνι α βασοκολιούρα εν̇ι γινουμένα πρεσσιού καλυτέρα τσαί έν̇ι έχα νία γέψη ιδιαίτερα π̔’ έν̇ι αραμούα τ̔ο τ̔ούμα. Α βασοκολιούρα με προζύνι όν̇ι χαούα γλήγορα, έτ̔ε μπορούντε να νι φυάτσετε περσσούτερε τσερέ από τουρ άλλοι.

Βασιλόπιτα με βούτυρο

3 κιλά αλεύρι, 1 κιλό ζάχαρη, 750 γρ. βούτυρο

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο, 15 αβγά, λιγάκι αλάτι

βανίλια και μαστίχα κοπανιστή

γλυκάνισο, σουσάμι, αμύγδαλα ασπρισμένα

Ζητάμε από το φούρνο της γειτονιάς μαγιά για τρία κιλά αλεύρι. Βάζουμε τη μαγιά με λιγάκι αλεύρι από βραδύς με νερό ζεσταμένο ελαφρώς και κάνουμε ένα προζυμάκι. Θα το αφήσουμε όλη τη νύχτα

να φουσκώσει. Νωρίς το πρωί θα σηκωθούμε να ζυμώσουμε τις βασιλόπιτες. Σε μία βαθιά σκουτέλα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά.

Μετά ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα(ζεστό αλλά όχι καυτό), το αλάτι, τα μυρωδικά και το προζύμι.

Το μυστικό είναι το καλό χτύπημα. Μετά παίρνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε. Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας αλείφουμε του χέρια μας με βούτυρο.

Βάζουμε τη ζύμη σε ταψιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και από πάνω ένα χράμι. Αφήνουμε δίπλα σε ζεστό μέρος να σηκωθεί το ζυμάρι. Θα αφήσουμε να φουσκώσει καλά για να γίνει αφράτη η πίτα μας.

Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με αβγό και την στολίζουμε με σουσάμι και αμύγδαλα, γράφουμε τη χρονιά και γύρω γύρω κάνουμε κλαδάκια και λουλούδια.

Ψήνουμε για μία ώρα σε φούρνο σιγανό (160-180ο C).

Θα φτιάξετε 2 βασιλόπιτες μεγάλες (ταψί 38 εκ.) και μία μικρή (ταψί 24 εκ.)

Άλλες γυναίκες μου είπαν ότι βάζουν μόνο μαστίχα και φλούδα από πορτοκάλι και μανταρίνι, άλλες δεν βάζουν γλυκάνισο και βάζουν μαχλέπι, εσείς μπορείτε να βάλετε ό, τι αγαπάτε.

Αν έχετε προζύμι η βασιλόπιτα γίνεται πολύ καλύτερη και έχει μία γεύση ιδιαίτερη που μένει στο στόμα. Η βασιλόπιτα με προζύμι δεν χαλάει σύντομα, μπορείτε να την φυλάξετε περισσότερε καιρό από τις άλλες.__

Από το βιβλίο της Ελένης Μάνου, Γεύσεις Τσακώνων, 2020, σελ.219.

Επόμενη συνταγή το Σάββατο

Πίτα κολοκυθένια με τραχανά αλμυρή

Προμηθευτείτε τα υλικά  

Κολοκύθα γλυκιά, Τουλουμίσιο τυρί η ξερή μυζήθρα,

Μια χούφτα τραχανά, 5 αβγά, αλεύρι