Λοιμωξιολόγοι: Προτείνουν σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες και άνοιγμα σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λοιμωξιολόγοι: Προτείνουν σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες και άνοιγμα σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Ιανουάριος 04, 2021 - 10:39

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι το θεωρούν πρώιμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Πέτσας έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις προτού συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρο lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα κατά πολύ και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Μαζί του συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου», επεσήμανε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.