Αξιολόγηση των σχολείων κάθε χρόνο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αξιολόγηση των σχολείων κάθε χρόνο

Ιανουάριος 22, 2021 - 19:06

Αξιολόγηση όλων των σχολείων κάθε έτος από τον σύλλογο διδασκόντων, τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού προβλέπει το σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων, όπως ορίζει η σχετική απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου θα ξεκινήσει άμεσα και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, όλα τα σχολεία θα αξιολογούνται ανά έτος με βάση τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «βασικός φορέας του προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης είναι η ίδια η σχολική μονάδα, ενώ θεμελιώδη στοιχεία της θα αποτελούν η στοχοθεσία σχετικά με το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο αλλά και η τεκμηριωμένη αξιολογική κρίση που βασίζεται στη συστηματική συλλογή στοιχείων από ποικιλία πηγών». Η εξωτερική αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ). 

Η αξιολόγηση των αξιολογήσεων κάθε σχολείου και η μεταξιολόγηση όλου του σχολικού τοπίου, θα γίνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ), που θα επιβλέπουν την όλη διαδικασία.

Οι εκθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης θα αναρτώνται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ, ενώ συνοπτικές εκδόσεις των εκθέσεων θα αναρτώνται και στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων. 

Μέσα στον Φεβρουάριο θα οργανωθούν εξειδικευμένες καταρτίσεις στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση από το ΙΕΠ προς τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία δεν θα έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα, αλλά θα αποσκοπεί στη βελτίωση του έργου τους.