Η απάντηση της Μπακογιάννη στον Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η απάντηση της Μπακογιάννη στον Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά

Ιανουάριος 26, 2021 - 18:44

Πολλές αντιδράσεις ξεσήκωσε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, υποστηριξε ότι είναι λάθος οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο 61ος κύκλος των οποίων ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Η διαφωνία του κ. Σαμαρά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά συζητείται στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος και έχουν δώσει τροφή σε πολλά σενάρια.

Σε συνέντευξη της τον ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη  κλειθείσα να σχολιάσει τις διερευνητικές Ελλάδας Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν περίμενε κανένας ότι θα υπήρχε πρόβλημα χθες στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες να προχωρήσουν τις διερευνητικές. Αν επρόκειτο να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει να περάσουν οι διερευνητικές συνομιλίες σε άλλο επίπεδο, λόγω της εμπιστοσύνης που πρέπει να ξανακερδηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν είναι εύκολο να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πλήρως χαθεί. Η πολιτική δεν είναι ένα εκκρεμές που μπορείς να πας από τη μια άκρη στην άλλη με μεγάλη ταχύτητα", πρόσθεσε τονίζοντας ότι "τώρα είμαστε τελείως στην αρχή. Θα προχωρήσουμε…Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς».

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε: «Εμείς στη ΝΔ επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας».

Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών».