Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και στην Ελλάδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και στην Ελλάδα

Ιανουάριος 27, 2021 - 18:35

Η διαμάχη, ή καλύτερα ο πόλεμος, μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών που κατασκευάζουν τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δεν θα άφηναν ανεπηρέαστη τη χώρα μας αφού και στην Ελλάδα, όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εμβολιασμοί καθυστερούν την ώρα που νέα και αυστηρά lockdown επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και ξεσπούν ταραχές, όπως στην Ολλανδία.
Στη χώρα μας, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω για την Pfizer και την AstraZeneca. Σημειωτέον ότι το εμβόλιο της τελευταίας δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το protothema.gr, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιελάμβανε τα εξής:

Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 1.500.000

O προγραμματισμός, ωστόσο, έχει αλλάξει, καθώς, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων που έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις έως τα τέλη Μαρτίου έχουν αναθεωρηθεί. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την AstraZeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερο και από τα μισά εμβόλια που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο.