ΟΝΝΕΔ:«η βία δεν έχει χρώμα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΟΝΝΕΔ:«η βία δεν έχει χρώμα»

Φεβρουάριος 21, 2013 - 09:58

φωτογραφία eurokinissi-Γεωργία Παναγοπούλου

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που εντάσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «η βία δεν έχει χρώμα»
Με ιδιαίτερη επιτυχία στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής, όπου το 1844 ο ελληνικός λαός κατοχύρωσε τις πρώτες συνταγματικές του ελευθερίες, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «η βία ως αντίδραση της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο αρθρογράφος κ. Στέφανος Κασιμάτης, Ο ακαδημαϊκός κ.Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.Κωνσταντίνος Καραγκούνης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, δεδομένου ότι η έκτακτη επικαιρότητα δεν του επέτρεψε να παραστεί ως βασικός ομιλητής.

Κατά την ομιλία του ο κ. Σ.Κασιμάτης επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του πως ο διάλογος που έχει ξεκινήσει σχετικά με την πολιτική βία συνιστά ένα βήμα προόδου ενώ επεσήμανε την αμηχανία της Αριστεράς απέναντι στα φαινόμενα βίας και στιγμάτισε τη ρητορική της, η οποία απενοχοποιεί τη βία που προέρχεται από τα άκρα στις μέρες μας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ε.Χατζηβασιλείου τόνισε πως ο ιστορικός της εποχής στέκεται αμήχανος μπροστά στο φαινόμενο, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και έκανε μία αναδρομή σε πτυχές της βίας, όπως η τρομοκρατία, η οποία επηρέασε τη διάχυση των φιλελεύθερων ιδεών στην κοινωνία. Σημείωσε παράλληλα, δύο επίπεδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αρχικά την απρόσκοπτη εφαρμογή του Νόμου και ταυτόχρονα την «οργάνωση» ενός μετώπου μετριοπάθειας, το οποίο θα αναδυθεί μέσα από όλα τα τμήματα της κοινωνίας και θα σταθεί απέναντι στη βία καθώς μόνο οι πολίτες μπορούν να θέσουν τέρμα στο φαινόμενο.

Κατά την τηλεφωνική του παρέμβαση ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του πολίτη κ. Νίκος Δένδιας τόνισε πως η βία σε κάθε μορφή της δεν είναι παράγωγο της οικονομικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε στο αγαθό της ασφάλειας και τη σημασία του σήμερα, που η Ελλάδα έχει ανάγκη την ανάπτυξη. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως η εφαρμογή του Νόμου θα αποτελέσει ένα στοιχείο, που θα συμβάλει ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος είπε πως η απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας, είναι νομιμότητα παντού. Ενώ πρόσθεσε την «ανάγκη να υπάρξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο εκδημοκρατισμός της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπου υπάρχουν θύλακες της ακροδεξιάς να αποκαλυφθούν και να αποταχθούν από το Σώμα». Και συνέχισε: «Χρειάζεται μέτωπο απέναντι σε όσους ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός στο είδος της βίας. Καμία ευαισθησία στο ποιος την ασκεί Είτε είναι κόκκινη είτε είναι μαύρη. Είτε αριστερή, είτε δέξια Η βια είναι φασισμός, όποιος μανδύας κι’ αν την περιβάλει. Αυτό το μέτωπο πρέπει να μας ενώσει, ώστε να πείσουμε την κοινωνία, πως με τη βία δεν αλλάζουν οι κοινωνίες. Με μια φράση: Ας απονομιμοποιήσουμε την βία και επιτέλους ας γίνει και εδώ όπως σε πολλές χώρες, μία πραγματική διαδήλωση κατά της βίας και της τρομοκρατίας».

Στο ζήτημα της γενεσιουργού αιτίας της βίας στάθηκε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του Νόμου προκειμένου η ανομία να μη βρει περαιτέρω πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Η Δικαιοσύνη ως θεσμός δε μπορεί να είναι η μόνη λύση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για το που θέλουμε να οδηγηθούμε ως κοινωνία. [...] Δικαιοσύνη και ΕΛΑΣ πρέπει να κινηθούν παράλληλα με πρώτο στόχο την πρόληψη και όχι την καταστολή. [...] Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική ανάπτυξη, η οποία ωστόσο μόνη της δεν φθάνει, αν δεν παραμείνουμε προσυλομένοι στο ευνομούμενο κράτος, στην ευνομούμενη Πολιτεία»

Τις τοποθετήσεις ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Στις μέρες μας, ο εχθρός δεν κρατάει πάντα όπλα. Αλλά, πέρα από τις βόμβες, τα καλάσνικοφ και τις μολότοφ, πολιορκητικός του κριός, είναι τα λάθη και η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με λογικές φθηνής υπερβολής. [...] Ναι. Όλοι μας ξέρουμε τα προβλήματα, όμως αυτά δεν αρκούν για να οπλίσουν το χέρι όποιου πιστεύει πως ο δρόμος της βίας είναι η διέξοδος. [...] Η βία είναι πάντα βία και αλίμονο σε εκείνους που θα τη χρησιμοποιήσουν, έστω και έμμεσα για να εξευμενίσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Ναι η Πολιτεία ήταν απούσα από την καθημερινότητα του Πολίτη για χρόνια και άφησε περιθώριο σε ακραίες μειοψηφίες να υποκαταστήσουν το ρόλο της. Όμως, τώρα είναι εδώ και όχι μονοδιάστατα όπως είχαμε συνηθίσει. Με την αποφασιστικότητα και τη βούληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για εφαρμογή Νόμου, το κράτος Δικαίου επιστρέφει στην καθημερινότητα. Την ώρα που η σημερινή πορεία της χώρας χαράσσεται από τρία διαφορετικά πολιτικά κόμματα, τα οποία παραμερίζουν όσα τους χωρίζουν και δουλεύουν για εκείνα που τα ενώνουν, για την Ελλάδα και την Δημοκρατία. [...] Στις αξίες και τα ιδεώδη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση ξανά. Και αν μία από τις προσωπικότητες της Αριστεράς, ο Ηλίας Ηλιού τόνιζε κάποτε πως θα ταράξει στη νομιμότητα τους πολιτικούς του αντιπάλους, ήρθε η ώρα να ταράξουμε «στο κράτος Δικαίου», εκείνους που αρνούνται να αντιληφθούν πως οι Έλληνες γύρισαν σελίδα. Και πλέον δεν αναγνωρίζουν από το Σύνταγμα μόνο το κεφάλαιο των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά ανταποκρίνονται και στην ουσία των υποχρεώσεων που αυτό ορίζει».δελτίο  τύπου ΟΝΝΕΔ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2012 (φωτογραφίες eurokinissi-Γεωργία Παναγοπούλου)