Η Τζένη Δημητρακοπούλου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Απέτυχε του ΠεΣυ...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Τζένη Δημητρακοπούλου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Απέτυχε του ΠεΣυ...

Ιανουάριος 29, 2021 - 18:29

Τις παρατηρήσεις και τις θέσεις της κοινοποίησε μέσω ανάρτησής της στο Facebook η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» κυρία Τζένη Δημητρακοπούλου, σχετικά με τη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου.

Η κυρία Δημητρακοπούλου επισημαίνει ανάμεσα τα άλλα ότι: Πρώτον, κατά τη συνεδρίαση φιμώθηκε η πολυφωνία, δεύτερον, ότι το μέγα ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου στη δίνη της πανδημίας θα έπρεπε να είχε συζητηθεί ενάμιση μήνα νωρίτερα, όταν το είχε θέσει ο κ. Τάσος Μποζίκης, και, τρίτον, ότι εφόσον, όπως λέει ο κ. Νίκας, οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά, πρέπει και οι διεκδικήσεις να έχουν κεντρικό χαρακτήρα και συνολικό. « Η ολιγωρία του σήμερα ισοδυναμεί με κατάρρευση αύριο- μεθαύριο, κοινωνική και δημοσιονομική κατάρρευση», επισημαίνει η κυρία Δημητρακοπούλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

1η τακτική συνεδρίαση (συνεχιζόμενη) 2021

ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ

Φιμώθηκε και πάλι η πολυφωνία, ο πλουραλισμός και η αντικειμενικότητα που όφειλε να υπηρετεί το Περιφερειακό Συμβούλιο που έπρεπε να λειτουργεί δημοκρατικά.

Ο κ. Πρόεδρος κατ’ εντολή και με τη στήριξη όλης της Περιφερειακής Διοίκησης, έχει επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να λειτουργεί:
Κλειστά μικρόφωνα, «συζητήσεις» θεμάτων χωρίς τοποθετήσεις των Περιφερειακών συμβούλων, αντιμετώπιση της διαφορετικότητας με τραμπουκισμούς και ειρωνείες.

Το ΠεΣυΠ, δεν είναι το τσιφλίκι σας. Ανήκει στον Λαό του και ΟΛΟΙ οι νόμιμα, δημοκρατικά εκλεγμένοι έχουν το δικαίωμα της άποψης και του λόγου για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δεν «σας τρώμε τον χρόνο» αγαπητοί μου!!!

Τι έγινε σήμερα?

Αποτυχία ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας. Στη σημερινή ημερήσια διάταξη, περιλαμβάνονταν το θέμα που αφορούσε την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνιού και έπρεπε να έχει συζητηθεί κατά προτεραιότητα 1.5 μήνα πριν, όταν το πρωτοανέφερε ο συνάδελφος, κ.Τάσος Μποζίκης, μιας και σχετίζεται με αυτή τη δίνη, αυτή τη δραματική συνθήκη που δημιουργεί η πανδημία.

Πως το αντιμετώπισαν? Αναβολή στην αναβολή, αλλαγή στην αλλαγή. Το πώς έχει χειριστεί και αυτό το θέμα η Περιφερειακή Αρχή, αποδεικνύει έμπρακτα το πώς σκύβει πάνω στην ουσία των προβλημάτων του τόπου και του λαού.

Για τη Συνθήκη ανθρωπιστικής καταστροφής και την υγειονομική τραγωδία είχαμε τοποθετηθεί σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια και δεν έχει νόημα να σας κουράσω σε αυτή την ανάρτηση, μιας και η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και δυναμικό περιβάλλον, συνεπώς θα χρειαστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξανασυζητήσουμε.

Να τονίσω πως στη Πρόσκληση που είχε στείλει ο κ.Πρόεδρος, για το θέμα δεν είχε κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, κάποιον αστερίσκο, κάποια υποσημείωση που να υποδεικνύει πως η συζήτηση θα περιοριστεί και θα καταλήξουμε να συζητάμε για το τι θα κάνουμε εμείς εδώ κάτω από το αυλάκι...δεν μας έλεγε πως θα κινηθεί η συζήτηση, σε ένα άλλο πλαίσιο και ουσιαστικά θα μιλάμε απλα για τη διαχείριση ενός προγράμματος στο Βιλαέτι του Μοριά και για το αν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα έξτρα πρόγραμμα ή προγραμματάκι- ανάλογα τι θα φιλοτιμηθούν να μας δώσουν, πόσο θα μας λυπηθούν ή πόσο καλά «κυβερνητικά» παιδιά είμαστε! "Χάσαμε το δάσος!"

Φίλοι μου, κανόνας της ζωής είναι όσο περισσότερα διεκδικούμε τόσα περισσότερα κερδίζουμε. Εγώ αυτό μάθαινα στο Πολυτεχνείο.

Φυσικά και να το κοιτάξουμε και το τεχνικό θέμα του ζητήματος, με τη διεκδίκηση του νέου προγράμματος που όλοι ζητήσαμε. Ο Τασος, έφερε το πλαίσιο εξαλλου. Όμως το στήσιμο της πρόσκλησης για το νέο πρόγραμμα, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις ένταξης είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα, υπηρεσιακό. Αυτή η συζήτηση, θα μπορούσε άνετα, να πάει ή να έχει προηγηθεί στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΠΑ που δεν λειτουργείτε, (όπως και όλες τις άλλες επιτροπές: Τουρισμού). Και τώρα πάλι σωστό δεν είναι όπως το συντάξατε. Καμιά αναφορά στον Τουρισμό καμιά στην Εστίαση….

Είναι, κατά κύριο λόγο, πολιτική υπόθεση η δουλειά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Και το είδατε, το είπε και ο κ.Περιφερειάρχης, τίποτα δεν κάνουμε εμείς μόνοι μας…είναι οριζόντια τα μέτρα ίδια για όλους. Άρα? Το μόνο που μας απομένει ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, για όλους για όλα!!! Ενώνουμε φωνές και διεκδικούμε. Δεν διευκολύνουμε, ούτε κάνουμε συμψηφισμούς για να μην έχουμε στενοχώριες στο κόμμα μας.

Λοιπόν ας τα πηγαίναμε σε ενα άλλο ψήφισμα όχι σε άλλη συνεδρίαση, όχι άλλη φορά. ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ θεματα διεκδικήσεων, τα "πολλά λεφτα" δεν έπρεπε να τα αφήσουμε απ' έξω απο αυτη τη συνεδρίαση. Η υπομονή έχει και τα όρια της η κοροϊδία το ίδιο.

Μην υποκρίνεστε πως είστε με τον λαό και τα προβλήματά του. Τίποτα δεν κάνετε την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Το ίδιο κάνατε και σήμερα. Το ίδιο έχετε κάνει όλο το χρόνο που διοικείτε. Δίνω παραδείγματα για τον υποκριτικό ρόλο σας: όταν σταθήκατε υπέρμαχοι στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο τον Μάιο του ‘20 και τώρα που έρχεται καταιγίδα αιτήσεων για αδειοδότηση για Αιολικά , γιγαντιαίες #ανεμογεννήτριες πάνω στα βουνά μας, άναρχα, ανεξέλεγκτα χωρις επικαιροποιημένο χωροταξικο και ΕΣΕΚ, εσείς υποκρίνεστε πως είστε με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν. Το ίδιο με το #ΦυσικόΑέριο, με τη Μεγαλόπολη και την απολιγνιτοποίηση.

ΌΛΟ ΠΈΦΤΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΎΝΝΕΦΑ;

Λίγο σεβασμός στην νοημοσύνη όλων των πολιτών δεν θα έβλαπτε…

Να σας πω λοιπόν πέντε κουβέντες για αυτή τη συνθήκη πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, την οποία ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια και που δεν μας επιτρέψατε να πούμε μέσα στο ΠεΣυΠ και δεν θελήσατε να συμπεριληφθούν προτάσεις διεκδικήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται ένα χρόνο σχεδόν τώρα.

Θέλαμε να πούμε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται με εκπληκτική σταθερότητα και εμμονή στήριξης με «τίποτα» όλα τα κρίσιμα μέτωπα της οικονομιας:

  • Τίποτα για τον τουρισμό και την εστίαση
  • Τίποτα για τις επιχειρήσεις που αφησε ανοιχτές, αλλα ουσιαστικά ήταν κλειστές
  • Τίποτα για τους εποχικούς εργαζόμενους,
  • Τίποτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
  • Τίποτα για τους επιστήμονες,
  • Τίποτα για τον πολιτισμό,
  • Τίποτα για τους αγρότες,
  • Τίποτα ουσιαστικά για τις ολες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αγαπητοί μου φίλοι, ειδικά εσείς οι πιο έμπειροι γνωρίζετε καλά πως πίσω από κάθε μέρα που περνά, με απραγία και αδιαφορία πίσω από κάθε τέτοιο «ΤΙΠΟΤΑ» κρέμονται οι ζωές ανθρώπων δικών μας, συμπολιτών μας με ιστορίες καθημερινής πάλης για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Η ολιγωρία του σήμερα ισοδυναμεί με κατάρρευση αύριο- μεθαύριο, κοινωνική και δημοσιονομική κατάρρευση.

Περιορίστηκαν σε ημίμετρα, του τύπου:

  • αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μερικούς μήνες, νέο δανεισμό για επιχειρήσεις ήδη χρεωμένες μέχρι τον λαιμό,
  • ενώ άφησαν τον τουρισμό, το λιανεμπόριο και την εστίαση εντελώς εκτεθειμένους στην κρίση,
  • Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών των «τίποτα» της κυβέρνησής σας? Να οδηγηθεί η χώρα μας,
  • στην 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις απώλειες εισοδήματος
  • στην χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο,
  • να είναι διψήφια η ύφεση και
  • αναιμική ανάπτυξη για το ‘21, και
  • τέλος οι συστημικές τράπεζες να ανεβάζουν τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 28.5%, όταν ο ΜΟ στην ευρωζώνη είναι στο 2,8% και ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη. Όλα, εν μέσω του Νέου Πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε πέρυσι και στο παρα πεντε της επανεκκίνησης πλειστηριασμών, όπως διεκδικούν οι τραπεζικές διοικήσεις στη τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών της προηγούμενης εβδομάδας.

Και παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να ταράζετε κανένας, από τους έχοντες την ευθύνη να σταθεί όρθια τούτη η χώρα. Κι εμείς εδώ στη κοσμάρα μας....

Είναι γνωστό ότι χρηματοδοτικά μέσα δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν σε προηγούμενη φάση. Μιλάω για την επιστρεπτέα, το ΤΕΠΙΧ και λοιπά. Υπήρχε εναλλακτικός τρόπος δράσης? Φυσικά…οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν ήταν αναπόφευκτες..

Η κυβέρνηση είχε στα χέρια της σειρά εργαλείων για να δράσει διαφορετικά. Μπορούσε να δαπανήσει περισσότερα, σε διαφορετική κατεύθυνση και κυρίως την ώρα που έπρεπε.
Γι' αυτό λοιπόν είχε χρέος το ΠΕΣΥΠ να διεκδικήσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες κα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση τις θεωρεί βαρίδι για την οικονομία. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Μίλησα με ξενοδόχους, μίλησα με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, επιστήμονες, νέα παιδιά. Όλοι το ίδιο λένε με τον τρόπο τους ο καθένας.

Άλλοι περιγράφουν πως είναι ένα «click away» από τον αφανισμό, άλλοι πως είναι απλοί θεατές στη πιο επιπόλαιη και κακογειρισμένη παρασταση στην ιστορία της χώρας: «ο θανατος των μικρομεσαίων ή του εμποράκου»

Θεωρώ πως έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο ψηφίσμα που θα είχε άξονες ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ και διεκδικήσεις και από τη κυβέρνηση και συγκεκριμένα, έπρεπε να υπάρχουν στην απόφαση τουλάχιστον:

Η απ’ ευθείας ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι με δάνεια που έχουν εκτινάξει το χρέος τους, ακόμη περισσότερο.

Άμεση οριζόντια εισοδηματική ενίσχυση αυτών που πλήττονται,

Αναπλήρωση μισθών των εργαζομένων χωρίς μέτρα ελαστικοποίησης,

Ειδική ενίσχυση ανά κλάδο και

Σχέδιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλής.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο πρόγραμμα για απευθείας ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω των Περιφερειών, ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία με πρωτοφανή ευελιξία του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δίνει το περιθώριο για προγράμματα μη #επιστρεπτέων ενισχύσεων!

Έπρεπε, να δεσμευτεί ο κ.Περιφερειάρχης, πως θα διεκδικήσει με τέτοιους όρους για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να το φέρει στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ γιατι όλοι μαζί μπορούν καλύτερα.

Όμως, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις κυβερνητικές αγκυλώσεις που μας καταδικάζουν για ακόμη μία φορά να είμαστε πίσω από τις κυρίαρχες διεθνείς πολιτικές, ουραγοί στις πολιτικές εκείνες που στρέφονται και προκρίνουν την ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη των κρατικών οικονομιών/