Ο ΠΟΥ επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο ΠΟΥ επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca

Φεβρουάριος 08, 2021 - 18:34

Έπειτα από τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόσο έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική, όσο και για την προστασία που προσφέρει στους πιο ηλικιωμένους πολίτες, επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προχωρούν σε επανεξέτασή του. 

Η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά σήμερα για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. «Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», ανέφερε ο Οργανισμός.

Ήδη η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που επρόκειτο να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ πολλές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. αποφάσισαν να μην το χορηγούν σε πολίτες άνω των 65 ετών και κάποιες και στους πολίτες άνω των 55 ετών.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης ήταν το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στη Βρετανία και άρχισε να χορηγείται ήδη από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης από το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 22% κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πάντως δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, «τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Η φαρμακοβιομηχανία, από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας».

Ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ναντίμ Ζαχάουι, εξέδωσε επίσης δήλωση προς υπεράσπιση του εμβολίου της AstraZeneca, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια στα στελέχη που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο της AstraZeneca που παρουσιάζει προς το παρόν αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Ωστόσο, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, αυτό το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

 

efsyn.gr