«Μεταρρυθμίζεται το Δημόσιο;»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Μεταρρυθμίζεται το Δημόσιο;»

Φεβρουάριος 15, 2021 - 19:04

«Σε οποιαδήποτε συζήτηση,  ένας δάσκαλός μου στη Φιλοσοφία του Δικαίου, έθετε ένα ερώτημα: Ποιος είσαι εσύ; Δηλαδή ποια είναι η οπτική σου γωνία; Το έλεγε για να εξηγήσει ότι έχει μεγάλη σημασία στην διαπραγμάτευση οποιουδήποτε θέματος να είναι σαφής η οπτική γωνία, η θέση αυτού που το προσεγγίζει.

Στην περίπτωση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης η θέση της Κυβερνήσεως μας είναι σαφής, η οπτική γωνία είναι αυτή του πολίτη, του λήπτη και χρήστη των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ίσως φαίνεται αυτονόητο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι συχνά δεν είναι: οργανωμένα συμφέροντα, συμφέροντα που επενδύουν στο Δημόσιο ενός ορισμένου τύπου πράγματι  διεκδικούν και συχνά μέχρι σήμερα επιτυγχάνουν να ηγεμονεύουν στην χάραξη πολιτικής στον Δημόσιο Τομέα. Και ενώ όλοι ομνύουν  στον Πολίτη, και ίσως και στον Φορολογούμενο, τελικά οι πολιτικές μόνο αυτούς δεν υπηρετούσαν.

Το Δημόσιο είναι μεγάλο καράβι, και τα μεγάλα καράβια στρίβουν δύσκολα. Αλλά στρίβουν όταν υπάρχει σχέδιο, πρόγραμμα, μέθοδος και επιμονή.

Ποια λοιπόν είναι η πολιτική στο Υπουργείο Εσωτερικών: Που θέλουμε να φτάσουμε ; Και πως θα φτάσουμε εκεί.

Το φιλικό προς τον Πολίτη Δημόσιο, το ευέλικτο, το επιτελικό, αυτό που με τη μειωμένη  γραφειοκρατία έχει τεθεί ως στόχος ξανά και ξανά.

Και η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμιση ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες αλλά φιλόδοξα με Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Κράτησε λίγο, και ακυρώθηκε από την αριστερή αντιμεταρρύθμιση που ξήλωνε ό,τι μπορούσε να ξηλώσει.

Οι βασικές έννοιες και ιδέες της στρατηγικής για τη Μεταρρύθμιση είναι εκεί, δεν χρειάζονται να εφευρεθούν:

Αποτελεσματικό και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, έγκαιρος προγραμματισμός προσλήψεων, προσλήψεις που θα εγκρίνονται με βάση έναν ορθολογικό μηχανισμό αξιολόγησης αναγκών, κινητικότητας, όχι αυτή που έχουμε αλλά μια που θα καλύπτει τις υπηρεσιακές ανάγκες, επιμόρφωση των υπαλλήλων, αναβάθμιση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ώστε να είναι ακόμα πιο απαιτητική και να δημιουργεί ακόμα πιο ικανά Στελέχη Δημόσιας Διοίκησης, ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα των θέσεων εργασίας, περιγραφή των καθηκόντων των θέσεων που προβλέπονται στα περιγράμματα, στοχοθεσία των οργανικών μονάδων, βελτιωτική αξιολόγηση του προσωπικού, αντικειμενικό αλλά ταυτόχρονα γρήγορο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση, σύστημα επιβράβευσης όσων εργάζονται αποδοτικότερα, σύγχρονες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία, σοβαρό πειθαρχικό δίκαιο και ακόμα πιο σοβαρά και υπεύθυνα και επαρκώς λειτουργούντα πειθαρχικά συμβούλια, εσωτερικός έλεγχος και ενίσχυση της ακεραιότητας των διαδικασιών, αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων, νομοθετικών και διοικητικών, που θα μας οδηγήσουν σε ένα Δημόσιο σύγχρονο, ικανό να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο του στην σύγχρονη απαιτητική εποχή.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Διοίκηση, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τους ανθρώπους, χωρίς τους ίδιους τους υπαλλήλους, που πρώτοι αισθάνονται τις συνέπειες της απαξίωσης του Δημοσίου. Και που η συντριπτική τους πλειοψηφία ασφυκτιά με αυτή την κατάσταση.

Αυτή η μεταρρύθμιση δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού απαιτεί πολλές, σημαντικές δράσεις, που το αποτέλεσμά τους θα φανερώνεται σταδιακά. Καθώς θα αφαιρείται το αποπνικτικό πλέγμα του εξισωτισμού, της ισοπέδωσης, της μιζέριας και της εγκατάλειψης και θα αντικαθίστανται από τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοκρατίας, της δημιουργικότητας, της διάκρισης, της επιτυχίας.

Επιμονή στο σχέδιο χρειάζεται και την στήριξη του λαού μας. Ο δρόμος είναι απαιτητικός και τον βαδίζουμε γεμάτοι χαρά !!!»

Άρθρο του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα Καθημερινή