Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους - Τι θα γίνει με την εθνική σύνταξη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους - Τι θα γίνει με την εθνική σύνταξη

Φεβρουάριος 17, 2021 - 18:34

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους, τα αναδρομικά των νέων προσωρινών συντάξεων για όσους δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ καθώς και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Την χορήγηση εθνικών Συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη εως 9.216 ευρω για αναμονή δυο ετών-- ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρώτα αναδρομικά ποσά και οι πρώτες προσωρινές εθνικές συντάξεις θα καταβληθούν τον Απρίλιο.

Οι δικαιούχοι προβλέπεται να λάβουν το ποσό της προκαταβολής αφενός με γρήγορες, εν πολλοίς αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αφετέρου αναδρομικά από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.

H ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.