ΟΛΜΕ: Επαναφέρει μελέτη και αίτημα για 15 μαθητές στην τάξη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΟΛΜΕ: Επαναφέρει μελέτη και αίτημα για 15 μαθητές στην τάξη

Φεβρουάριος 17, 2021 - 19:10

Τη μελέτη-τεκμηρίωση του αιτήματός της για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές και μαθήτριες ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο επαναφέρει η ΟΛΜΕ.  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας «μετά την απόφαση για επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα γυμνάσια και τα λύκεια γενικής εκπαίδευσης (από την οποία έχουν εξαιρεθεί οι σχολικές μονάδες των «κόκκινων περιοχών»), ξαναδημοσιεύουμε τη μελέτη που διενεργήθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.

Η ΟΛΜΕ και σε αυτήν τη φάση επισημαίνει την απουσία μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, και κυριότατα τη μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα. Ήδη μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και μίας εβδομάδας λειτουργίας γυμνασίων τα τμήματα και σχολεία που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ στις 9/2 έχουν ως εξής:

-σε πλήρη αναστολή 85 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και

σε  μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων)  366 σχολεία

-Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 1-17 ετών. Ειδικότερα στις 12/2 και μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από 9.977 αυξήθηκαν στα 11.248 (+1.271), με τις ηλικίες 1-17 να αποτελούν το 6,8% των κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται, «η ικανοποίηση του αιτήματος της ΟΛΜΕ για μείωση του αριθμού των παιδιών μέσα στις αίθουσες σε 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο, μπορεί να περιορίσει σημαντικά (κατά 50%, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ) τους δείκτες μετάδοσης του ιού, τόσο στη σχολική κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινότητα, μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστεί πάλι η ανάγκη αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων».