Ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων; Μισό αιώνα το ψάχνουμε...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων; Μισό αιώνα το ψάχνουμε...

Φεβρουάριος 19, 2021 - 19:36

Η κακοκαιρία «Μήδεια» που έπληξε την Αττική άφησε δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό. Η κακοκαιρία ...μόνη της; Όχι, ασφαλώς. Αν τα πάνω από χίλια δέντρα που έπεσαν από το βάρος του χιονιού είχαν κοπεί, όπως προβλέπεται, δεν θα είχαμε τόσο εκτεταμένες βλάβες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος και νερού επί πέντε ημέρες αφού με ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα Παρασκευή .αναφέρει ότι 3.500 νοικοκυριά είναι ακόμα χωρίς ρεύμα

Η εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνει: «Το τραγελαφικό είναι πως ενώ το κλάδεμα των δέντρων κοντά στα καλώδια έχει καταστεί υποχρεωτικό από το 1967, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα το ελληνικό κράτος δεν έχει κατορθώσει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιος είναι αρμόδιος για να το κάνει.

»Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 6ης Οκτωβρίου 1967, με τίτλο «Περί εγκρίσεως Κανονισμών διά την Εγκατάστασιν και Συντήρησιν Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας», στο άρθρο 281 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ενεργείας δέον να κλαδεύωνται, ώστε ούτε η κίνησις των δένδρων ούτε η αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά τη διάρκεια αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρη εν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα». Ούτε εκείνη η υπουργική απόφαση ούτε όποιες άλλες ακολούθησαν τα επόμενα 54 χρόνια κατόρθωσαν να προσδιορίσουν ποιος πρέπει να κάνει τι.

»Πάντως, αυτό το ΦΕΚ του 1967 επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ στο έγγραφο που απέστειλε στις 15 Ιανουαρίου σε τρία δασαρχεία και στους δήμους της Β. Αττικής για να ζητήσει τη συνδρομή τους για το κλάδεμα των δέντρων. Πρόκειται, ωστόσο, για μια τυπική διαδικασία και όχι ένα σήμα κινδύνου. Το ίδιο έγγραφο αποστέλλεται κάθε χρόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια αντίστοιχη, προφανώς τυπικού χαρακτήρα αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πράγμα που εξηγεί και το πώς καταλήξαμε να μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα ακόμη και περιοχές σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Σύνταγμα».