Ομολογία ειδικών: Τα μέτρα που πήραμε ήταν λάθος, χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομολογία ειδικών: Τα μέτρα που πήραμε ήταν λάθος, χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας

Μάρτιος 09, 2021 - 13:45

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Κριτική -και αυτοκριτική- στη διαχείριση της πανδημίας και στο μείγμα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της άσκησε τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος όσο και ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο Mega.

Είναι κοινή πλέον η διαπίστωση, και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι, παρά το παρατεταμένο lockdown, τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος σε κρούσματα και ασυμπτωματικούς ασθενείς, ώστε να απομονώνονται, ενώ υποστηρίζουν ότι η οικονομία πρέπει να ανοίξει, με αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους.

«Η αυτοκριτική των ειδικών είναι ότι τα μέτρα ήταν λάθος, καθώς ο έλεγχος της πανδημίας χάθηκε. Το άνοιξε-κλείσε δεν δημιούργησε έλεγχο της πανδημίας. Το λάθος είναι ότι δεν στοχεύσαμε τη νόσο, στοχεύσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι δύσκολο να συμμορφωθεί κάποιος αν δεν βλέπει αποτέλεσμα» είπε ο κ.Καπραβέλος.

«Κάνουμε περιορισμούς χωρίς έλεγχο, ενώ έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.

«Σε φάση ύφεσης να ανοίξουμε τα πάντα» επισήμανε, αλλά με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας. Όπως τόνισε πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι «από το lockdown δε θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου» .

Υποστήριξε ότι δεν έγινε τίποτα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πως το σύστημα που υιοθετήθηκε δεν δουλεύει.

«Ασθενείς με κορωνοϊό κυκλοφορούν στα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη για αυτόν που θα απομονωθεί» υποστήριξε. Ως λύση κατέδειξε τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού και τα φάρμακα της πρώτης αντιμετώπισης της ασθένειας.