Το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου σε διαδικτυακή συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Γυναίκας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου σε διαδικτυακή συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Γυναίκας

Μάρτιος 09, 2021 - 20:20

Η 8η Μαρτίου  έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών και να κινητοποιεί ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που υφίστανται. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας τιμάται και φέτος βάζοντας στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των γυναικών  για ισότητα,   μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε  πανδημία. 

Η  Πρόεδρος  της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το υψηλό αξίωμα  που για πρώτη φορά στην ιστορία επιφύλαξε η χώρα μας σε μια γυναίκα, προσκάλεσε την ημέρα αυτή  σε διαδικτυακή συζήτηση αφιερωμένη στη Γυναίκα, μαθητές της Β΄ Λυκείου από επτά (7)σχολεία στην Ελλάδα. 

Οι μαθητές  από το 1ο Λύκειο Ναυπλίου,  2ο Λύκειο Ξάνθης  το Λύκειο Ζωσιμαίας, το 1ο Λύκειο Χανίων,  το 3ο Λύκειο Χίου, το 1ο Λύκειο Λευκάδας και   το 1ο  Πρότυπο Λύκειο Αθήνας-Γεννάδειο  κλήθηκαν  να μοιραστούν με την πρόεδρο την άποψή τους για το «Πώς βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τον περίγυρό τους, από το σχολείο, τις παρέες τους, την οικογένεια τους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα  της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, της αμερικανίδας δικαστή, η οποία σε όλη της τη ζωή διεκδίκησε και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.

Ανέδειξε ακόμα το τεράστιο βάρος που σηκώνουν οι γυναίκες στις συνθήκες της πανδημίας, ευρισκόμενες συχνά αντιμέτωπες με κακοποιητικές συμπεριφορές και ενδοοικογενειακή βία.Η κυρία Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι η ισότητα είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά.

Το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τη  μαθήτρια της Β Λυκείου Χριστίνα Ρούμπου, που μετέφερε τον προβληματισμό της για το πόσο τα ισχυρά στερεότυπα αλλά και η απουσία κρατικών δομών μέριμνας αποτρέπουν τελικά τις γυναίκες από τη διεκδίκηση των επαγγελματικών τους ονείρων και τις «παρηγορούν» αποδίδοντας τους  τον υποστηρικτικό ρόλο στην οικογένεια.