AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Μάρτιος 16, 2021 - 15:43

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Τρίτη 16/3 επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές για θρομβώσεις και την απόφαση να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο 14 χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

"Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε σχετική ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, ενώ είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.