ΕΜΑ: Aσφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΜΑ: Aσφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca

Μάρτιος 19, 2021 - 11:03

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά του νέου κορωνοϊού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είμαι ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε η εκτελεστική διεθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke και πρόσθεσε ότι δεν σχετίζεται με κίνδυνο θρομβώσεων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. "Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο κια τα περιστατικά", όπως είπε, πρόσθέτοντας ωστόσο ότι τα σπάνια αυτά περιστατικά που έχουν αναφερθεί θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι στην πραγματικότητα μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε από την πλευρά της η δρ Σαμπίνε Στράους, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σχετίζεται το εμβόλιο με την εμφάνιση πολύ σπάνιων θρόμβων στις κοιλίες του εγκεφάλου, οι οποίοι συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων.