Καμία ενημέρωση για τα self tests, λένε φαρμακοποιοί

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καμία ενημέρωση για τα self tests, λένε φαρμακοποιοί

Μάρτιος 26, 2021 - 16:18

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.700 φαρμακεία στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των self-tests.

«Είμαστε μια δομή που εξυπηρετούμε περίπου το 50% της αγοράς. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καλεστεί πουθενά για να πούμε τη γνώμη μας για τα self-tests, και ακούμε από την τηλεόραση. Μιλάμε για 30 εκατ. τεστ αυτοδιάγνωσης τον μήνα, αν έχω καταλάβει καλά. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Ελπίζω όταν εξαγγέλθηκε αυτό να είχαν εξασφαλίσει ότι υπάρχει η ποσότητα και να διατίθενται κανονικά. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Βλέπουμε όμως προχειρότητα και βιασύνη», είπε ο κ. Μπελώνης.

«Κάθε βδομάδα από τις φαρμακαποθήκες μοιράζουμε 7 εκατ. συσκευασίες. Αν μιλάμε για 30 εκατ. σημαίνει 7,5 εκατ. κουτιά σε εβδομαδιαία βάση. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε, χρειαζόμαστε χώρους, να ξέρουμε πόσα θα είναι τα τεμάχια, πώς θα τα μοιράσουμε σε φαρμακεία και πόσα σε κάθε φαρμακείο. Πρέπει να υπάρχει έτοιμο στοκ για να υπάρχει συνεχής ροή. Επίσης στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα των self-tests. Δεν ξέρουμε αν θα έρθει το ρινικό τεστ ή με το σίελο. Χρειάζεται κάποια ώρα για να βγάλουν αποτέλεσμα αυτά. Χρειάζεται εκπαίδευση και πρέπει και τα ΜΜΕ με τη βοήθεια ειδικών να δώσουν οδηγίες. Πάλι σε εμάς θα καταλήξει ο κόσμος με ερωτήματα και απορίες», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τους προβληματισμούς του κλάδου πάνω στο θέμα.

«Επειδή είμαστε σε πόλεμο όλα είναι δύσκολα. Αλλά ας μην απογοητεύουμε τον κόσμο. Εδώ ο κόσμος μετράει το ζάχαρό του μόνος του που χρειάζεται να τρυπηθεί. Θα ενημερωθούν όλοι και σιγά – σιγά θα μπούμε και σε αυτό το πνεύμα», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.