Θεσμική εκτροπή καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για την επιλογή προέδρου ΑΣΕΠ με... 18ετή θητεία!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θεσμική εκτροπή καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για την επιλογή προέδρου ΑΣΕΠ με... 18ετή θητεία!

Απρίλιος 08, 2021 - 16:48

Το άρθρο 54 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση», προκάλεσε στη Βουλή χθες τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ  όσο και το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με την οποία «η διανυθείσα ή διανυόμενη σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο», είναι «φωτογραφική» για την επιλογή νέου προεδρείου του ΑΣΕΠ, της αρεσκείας της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής μπορεί να παραμένει και να δραστηριοποιείται σε αυτήν για ένα χρονικό διάστημα 18 ετών, εάν αθροιστούν οι δύο επιτρεπόμενες θητείες τους με το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα της παράτασής τους».

«Η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά στη διαδικασία επιλογής του νέου Προεδρείου του ΑΣΕΠ που βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ανατρέπει τις ισχύουσες συνταγματικές εγγυήσεις «προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας» των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών (άρθρο 101Α Συντάγματος)», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα έχει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, αφού η ΝΔ μεθοδεύει τη στελέχωση του ΑΣΕΠ μόνο με μέλη, αντιπροέδρους και πρόεδρο της επιλογής της κι όχι με μια αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία κι εν τέλει η ανεξαρτησία της αρχής. Πριν μερικές εβδομάδες εσείς κ Υπουργέ, κάνατε την παρθενική σας εμφάνιση ως Υπουργός ΥΠΕΣ με το νομοσχέδιο αλλαγών του ΑΣΕΠ. Τότε επεμβήκατε και τώρα επεμβαίνετε ξανά. Τι κάνετε αυτή τη φορά; Αντί να γράψετε λέξεις, βάλατε φωτογραφίες», πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσε: «Κάνετε συγκεκριμένη ρύθμιση φωτογραφική. Απλά λόγια και σταράτα. Σήμερα παρεμβαίνετε με ωμό τρόπο αυτό στο έργο της Αρχής, καταργείτε την έννοια της αυτοτέλειας της αρχής και της προσωπικής αυτοτέλειας των μελών της. Πού το πάτε αλήθεια; Ανοίγετε μια κερκόπορτα, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική. Διότι εισάγετε μια νέα πρακτική , με την οποία δείχνετε ότι ορίζετε εσείς τους αρεστούς σας. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό μπορεί να το κάνετε παντού! Σε όλες τις ανεξάρτητες αρχέ Θέλετε να καταστήσετε τις Ανεξάρτητες Αρχές, απολύτως Εξαρτημένες. Απειλείται σήμερα, με τη θρασύτατη διάταξη που φέρνετε, ανερυθρίαστα μπροστά στα μάτια έγκριτων νομικών και έμπειρων πολιτικών του Κοινοβουλίου, η Αρχή του ΑΣΕΠ, να χάσει το βασικό χαρακτηριστικό της, αυτό ακριβώς που χαρακτήρισε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ που η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε και εφάρμοσε , την αντικειμενικότητα. Η σημειολογία είναι τρομακτική. Ανοίγετε κερκόπορτα στο ίδιο το ΑΣΕΠ, το τελευταίο ανάχωμα αξιοκρατίας – ή ελάχιστης αξιοσύνης, η μοναδική εγγύηση δημοκρατίας στις προσλήψεις, ό,τι απέμεινε μετά από τις επεμβάσεις σας. Την ώρα που δίνετε τη σκάλα και προσφέρετε την άνοδο σε κάποιον αρεστό σας, σε κάθε σκαλί που μαζί πατάτε, συνθλίβετε τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία των Αρχών, την Ισονομία, την Ισότητα, την Συνταγματικότητα. Την ώρα που παρεμβαίνετε στα πρόσωπα και επιλέγετε εσείς τα πρόσωπα, καταστρατηγώντας κάθε αρχή συναίνεσης, τσαλακώνετε τις προτάσεις των κομμάτων, απαξιώνετε τις επιλογές τους με όρους αντιδημοκρατικούς, δημιουργείτε ένα νέο πολιτικό δεδομένο, το οποίο δυστυχώς μας πισωγυρίζει σε εποχές που φανερά εσείς νοσταλγείτε! Πάρτε τη διάταξή σας πίσω, τώρα».

«Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε» ήταν το σχόλιο του υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη απέναντι στην απαίτηση των ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.