Self test: Οι μαθητές που μπορούν να το κάνουν μόνοι - Πότε χρειάζεται επίβλεψη γονέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Self test: Οι μαθητές που μπορούν να το κάνουν μόνοι - Πότε χρειάζεται επίβλεψη γονέων

Απρίλιος 08, 2021 - 17:32

Τα self tests γίνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα κομβικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων και ιδιαίτερα των Λυκείων που ανοίγουν και επισήμως πλέον σε δια ζώσης εκπαίδευση στις 12 Απριλίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήγησε ποιοι μαθητές με αφορμή και το άνοιγμα των Λυκείων μπορούν να κάνουν self test μόνοι ή με επίβλεψη γονέων και κηδεμόνων.

Αναλυτικά είπε:

Ενήλικοι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους, ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μπορούν μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων ή γονέων τους και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

Όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η σύσταση είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Όπως πρέπει να φροντίζουμε τα απορρίμματά μας ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην εκτίθεται κανείς σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απορρίπτουμε και τα self-test.

Η κυρία Υπουργός εξήγησε τη διαδικασία δήλωσης στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε ό,τι αφορά την δήλωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα. Η φόρμα δήλωσης, όμως, του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Η κυρία Υπουργός επίσης ανέφερε πού οι πολίτες μπορούν να κάνουν το δεύτερο επιβεβαιωτικό τεστ. Να επαναλάβω ότι στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση του παραπεμπτικού, το οποίο δύναται να είναι είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στο κινητό των πολιτών, είτε σε χαρτί.

Εάν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test.