Γ. Διδασκάλου: H διαφύλαξη και η φροντίδα της πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελούν συλλογική ευθύνη και καθήκον όλων μας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Διδασκάλου: H διαφύλαξη και η φροντίδα της πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελούν συλλογική ευθύνη και καθήκον όλων μας

Απρίλιος 18, 2021 - 21:29

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Μνημείων και Τοποθεσιών: Το παρελθόν μας είναι η γέφυρά μας με το παρόν και το μέλλον. Η προστασία της πανανθρώπινης πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα και σε εμάς τους Έλληνες ότι φέρουμε την ευθύνη και την υπερηφάνεια μιας πολιτισμικής κληρονομιάς που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Αυτό το ανεκτίμητο άυλο και υλικό κεφάλαιο οφείλουμε να το γνωρίσουμε, να το περιφρουρήσουμε, να το αναδείξουμε, να το κεφαλαιοποιήσουμε.

Η διάσωση και η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στη βάση της πανανθρώπινης σπουδαιότητάς της είναι το «διαβατήριο» για το μέλλον ως τέταρτη διάσταση βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της UNESCO για τον 21ο αιώνα.

Η συνέργεια της Πολιτείας με θεσμοθετημένους και έγκριτους διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών είναι επιβεβλημένη δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που έχουμε βιώσει ως ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία με επιστέγασμα την υγειονομική κρίση που διανύουμε.

Ο εορτασμός της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πως η προστασία, η διαφύλαξη και η φροντίδα της πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελούν συλλογική ευθύνη και καθήκον όλων μας.