Το σχέδιο για το Πάσχα: Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» νωρίς το βράδυ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το σχέδιο για το Πάσχα: Ανάσταση στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» νωρίς το βράδυ

Απρίλιος 20, 2021 - 16:14

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Διαφορετικό θα είναι και το φετινό Πάσχα καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ανάσταση θα γίνει νωρίς και το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού σε μπαλκόνια και αυλές εντός στενού οικογενειακού κύκλου εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες μίλησαν  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

O αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και αφού είχε προηγηθεί το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε: «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Το σενάριο:

Για την μεν Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, η Ανάσταση πιθανόν θα γίνει με τους πιστούς στα προαύλια των ιερών ναών και νωρίτερα από το σύνηθες, περίπου στις 21.30- 22.00, ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός μετά τα μεσάνυχτα με αφορμή την Ανάσταση. 

Τι είχε προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

 Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) φέρεται να έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Παράλληλα, έχει ζητήσει το πράσινο φως και για «αξιοποίηση» των αύλειων χώρων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή προτείνεται ακόμα και η τέλεση λειτουργιών στους εξωτερικούς χώρους, όπως λόγου χάρη η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου πέριξ των ναών.