Μαγιορκίνης: Θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας ως το καλοκαίρι

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαγιορκίνης: Θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας ως το καλοκαίρι

Απρίλιος 22, 2021 - 16:32

Για την άρση των μέτρων που εξαγγέλθηκε χθές, το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας μετά το Πάσχα και το τείχος ανοσίας στο οποίο στοχεύει η επιτάχυνση των εμβολιασμών μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης,

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το τείχος ανοσίας με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για ανάσταση στις 21.00, ο ίδιος σημείωσε ότι «Έγινε εισήγηση της Εκκλησίας όπως αντιλαμβάνομαι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τις πολύ βραδινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η βραδινή κυκλοφορία έχει συσχετιστεί με πάρτι. Γενικά έχουμε πει ότι δε θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00».